image description

Hemtjänst

Kvinna spelar piano.

Hemtjänsten ger omvårdnad och hjälp i hemmet till dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning. Syftet är att du ska kunna bo kvar hemma och få hjälp med det som är tungt för dig att utföra själv.

Hemtjänsten kan till exempel hjälpa dig att:

  • handla
  • ordna måltider
  • tvätta
  • städa
  • sköta personlig hygien
  • komma ut på promenad
Du kan få hjälpen några gånger i månaden, flera gånger om dagen eller dygnet runt.  Hur ofta och vad du ska få hjälp med bestäms av vad du vill och har behov av.
 

Vem kan få hjälp av hemtjänsten?

Hemtjänsten är till för dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning.
 

Vad kostar hemtjänst?

Du betalar en avgift för hemtjänst. Hur mycket det kostar för dig beror på hur stor inkomst du har, rådande maxtaxa och hur mycket hjälp du får. Läs mer om avgifter
 

Så ansöker du

För att ansöka om hemtjänst fyller du i och skickar in blanketten ” Ansökan om bistånd enligt socialtjänsten, SoL”.  Du kan använda vår e-tjänst, eller ladda ner och skriva ut blanketten längst upp till höger. Du kan också beställa blanketten och få hjälp att ansöka genom kontaktcenter på telefon 08-530 610 00. Läs mer om vad det innebär att ansöka om stöd enligt socialtjänstlagen, SoL

Bara kommunal hemtjänst

Botkyrka kommun har inte infört lagen om valfrihetssystem och har endast kommunal hemtjänst. Det innebär att du inte kan välja att få hemtjänst som drivs av privata företag. 
  

Om du vill veta mer

Om du har frågor om hemtjänst ringer du till kontaktcenter 08-530 610 00. Du kan också besöka ditt närmaste medborgarkontor.   

Senast uppdaterad 2014-03-31