image description

Så uppmärksammades Earth hour i år

2016-03-22 13:00

Lördagen den 19 mars var det dags för Världsnaturfondens årliga klimatmanifestation Earth hour. Årets arrangemang i Botkyrka lockade både barn och vuxna till att testa på flera roliga klimatsmarta aktiviteter.

​Precis som över en miljard andra människor världen över släcker Botkyrka ned under en timme för att belysa att klimatförändringarna vi står inför ska tas på allvar. Men Botkyrka gör mer än att bara släcka ned. För sjunde året i rad är det dags för Botkyrka att uppmärksamma Earth hour, denna gång med en rad roliga och klimatsmarta aktiviteter i Tumba centrum.
 
Från klockan 10.00 till 15.00 var Tumba centrum öppet för alla klimatnyfikna personer. Här bjöds det på klimatsmart mat och provkörning av både elbil och elcykel. Besökare kunde dessutom testa på att odla själva och med hjälp av klimatvågen lära sig om hur deras konsumtion påverkar klimatet. Men mest populärt bland barnen var i alla fall Retoy – leksaksbyten för klimatet.
 

Fyraåriga Maryam leker i Retoys hörna tillsammans med lillebror och Martina från Botkyrkas ungdomsfullmäktige.

 
Mamma Frida Nordlund Karlin målar tillsammans med dottern Ebba.

Frida Nordlund Karlin målar tillsammans med dottern Ebba.

 
Frida Nordlund Karlin besökte Retoy tillsammans med sina barn för första gången och totalt bytte de ut 22 leksaker mot nya.
 
- Vi handlar ofta våra leksaker på second hand och loppis och tycker därför att detta är ett jättebra tillfälle att göra någonting för miljön. Dessutom är det bra för barnen att lära sig att skiljas från saker också. Hit kommer vi definitivt komma igen, sade Frida.
 
En bit längre bort från Retoy bjöd Skogsbackaskolan på klimatsmart mat. Det serverades matvetesallad med rotfrukter och persilja. Det var kocken Monica Bergström som lagat maten tillsammans med skolans elever.
 
- Barnen är jätteduktiga på att laga mat och jag tycker mig se ett växande intresse för mat, var det kommer ifrån och hur det påverkar klimatet. Vi lär barnen att testa så mycket som möjligt och inte kasta mat, berättade Monica Bergström.
 
Kerstin Skillstedt, lärare i årskurs 3 på Skogsbackaskolan, berättade hur skolan kommit en bit på vägen med att bli mer klimatsmarta:
- Vi ser hur barnen blir mer intresserade av både klimat och mat när vi kombinerar olika ämnen och skapar förståelse för hur allt hänger ihop, sade Kerstin.
 

Klimatkul i Tumba centrum anordnades av Botkyrka kommun tillsammans med samarbetspartners. I Botkyrka har Earth hour uppmärksammats sedan 2009.

Senast uppdaterad 2016-03-23