image description

Modulbostäder för nyanlända i Brantbrink, Tullinge

2016-03-31 16:00

Planering och förberedelser pågår i Botkyrka kommun för att kunna ta emot nyanlända enligt bosättningslagen som trädde i kraft 1 mars 2016. I Brantbrink, Tullinge kommer det bli bostäder i modulhus för cirka 40 personer, med inflyttningsstart i maj.

 

Kommunen förbereder mottagande och boende för 158 personer som kommunen ska ta emot under 2016. Cirka 40 personer kommer att få möjlighet till tillfälliga bostäder i moduler som ska placeras i Brantbrink, Tullinge. Just nu pågår ett intensivt arbete att få bostäderna klara i tid. De första personerna kommer att flytta in under maj månad.

Modulbostäder

Husen levereras i april som färdiga moduler till tomten i Brantbrink intill Bertheliusvägen. Det blir 32 enheter som rymmer 44 små lägenheter. Husen har gemensamma ytor för umgänge och en gemensam tvättstuga.

Platsen är vald med tanke på att det är kommunalt ägd mark som inte behövde några markförberedelser, tomten är plan och modulerna kan enkelt ställas på plats. Det finns tillgång till vatten och avlopp och det går att lösa elförsörjningen. I området finns möjlighet till fritidsaktiviteter, natur och kollektivtrafik, något som också varit viktigt i valet av plats.

Ytterligare en etapp av modulbostäder planeras till hösten i centrala Tumba, bakom Tumba gymnasium.

− Samtliga kommuner i Sverige ska ta ett gemensamt ansvar för mottagandet av nyanlända och Botkyrka kommun ska självklart hjälpa till. Vi behöver snabbt få fram nya bostäder och då är lösningen med modulbostäder en bra lösning, säger Magnus Andersson, samhällsbyggnadschef i Botkyrka kommun. 

Personer med uppehållstillstånd

Personerna som kommer till Botkyrka kommun har fått uppehållstillstånd i Sverige, och är alltså nya medborgare. Länsstyrelsen räknar fram ett s.k. "kommuntal", och för Botkyrka är den siffran 158 personer för 2016. Socialförvaltningen ansvarar för att ta emot de nyanlända och erbjuda bostad - cirka 20 personer per månad från och med maj.

Modulbostäderna vid Brantbrink är storleksmässigt bäst lämpade för ensamhushåll.

Informationsmöte 14 april 2016

Ett informationsmöte kommer att hållas för de boende i området i Tullinge 14 april klockan 18.30 i Falkbergsskolan. Se inbjudan i länken till höger.

Senast uppdaterad 2017-02-21