image description

Upptäckt av miljögift nominerat till Vattenpris

2012-05-04 00:00

Johanna Fyrvald, från Tullinge gymnasium, gick sommaren 2011 på Stockholms universitets forskarskola. Johanna upptäckte då förhöjda värden av miljögift i sitt egna dricksvatten.

​Kommunen kontaktades och efter analys stängdes dricksvattentäkten vid Tullingesjön. Tullinge fick under en tid ta sitt dricksvatten från Norsborgs vattenverk.
 
– Vi tycker det är viktigt att uppmuntra våra elever till att bli goda entreprenörer och det här visar att gymnasieelever kan påverka och göra skillnad, säger Anna Widing Niemelä rektor på Tullinge gymnasium.
 

Svenska Juniorvattenpriset

Upptäckten har nu lett till att Johanna är nominerad till Svenska Juniorvattenpriset, som gymnasieelever från hela Sverige tävlar om varje år. 2012 års vinnare kommer att utses vid en prisceremoni lördagen den 5 maj kl.15.00 på Tekniska Museet i Stockholm.
 
– Vi är jättestolta över Johanna, säger Anna Widing Niemelä.
 

Representera Sverige

Vinnaren får förutom prissumman på 30 000 kronor även representera Sverige i den internationella finalen Stockholm Junior Water Prize där ungdomar från över 30 länder deltar.
 
– I Botkyrka arbetar vi strategiskt med entreprenörskap i skolorna och det gör att vi blir nominerade till fina tävlingar som den här, säger Alf Solander, gymnasiechef i Botkyrka kommun.

Senast uppdaterad 2012-05-04