image description

Fakta om Alby

Vy över Albydalen med Flottsbro och Albysjön i bakgrunden

Alby ligger i nordöstra Botkyrka och är med sina drygt 12 000 invånare, sett till invånarantalet ungefär lika stort som en medelsvensk kommun.

​För många är Alby starkt förknippat med miljonprogrammet och den snabba utveckling som skedde här mellan åren 1970-1975 då en stor del av bostäderna byggdes. Men det många inte känner till är att Alby ligger väldigt naturskönt nära både vatten, skog och åkermark och är en kommundel där det satsas stort på upplevelser och kultur. Alby delas in i Albyberget och Albydalen.

Satsning på upplevelser 

I Alby ligger Subtopia som är basen för Botkyrka kommuns satsning på upplevelser. Här har bland den världsberömda aktören inom nycirkus, Cirkus Cirkör sin hemmaplan.
 
Nere vid Albysjön finns också Hangaren, Sveriges första multidisciplinära cirkusscen, en arena för nationell och internationell scenkonst men också en studio för de stora filmsatsningarna i Stockholmsregionen.
 

Bostäder

Bostadsbebyggelsen i Alby består huvudsakligen av större kvarter med hyreshus. Hyreslägenheterna i Alby ägs och förvaltas av det kommunala bostadsbolaget AB Botkyrkabyggen (cirka 2 200) och Mitt Alby AB (1 300).
 
Uppe på Albyberget och nere i Albydalen mot Albysjön finns även flertalet bostadsrätter och radhus. Totalt är cirka 1000 av Albys bostäder bostadsrätter eller radhus.

Kommunikationer

Med tunnelbana är det 30 minuter till centrala Stockholm. Bussar går till Tumba centrum och pendeltågsstationen, samt till övriga kommundelar.  
 
Med bil är restiden från centrala Stockholm 20 minuter. Då Alby ligger utmed E4:an går resan hit alltid fort oavsett om du kommer från Södertälje eller Stockholm. 
Kommer du från Tumba åker du Hågelbyleden.
 

Senast uppdaterad 2016-04-20