image description

Fakta om Tumba-Grödinge

Vy över Tumba station med Storvreten i bakgrunden

Tumba är centralorten i Botkyrka och har vuxit fram runt järnvägen. Grödinge består till stor del av vacker landsbygd. Totalt bor cirka 27 000 personer i Tumba-Grödinge varav dryga 4 000 i Grödinge.

I Tumba är det nära till det mesta. Här finns bland annat ett stort inomhuscentrum, biograf och idrottsanläggningar. Runt Tumba finns goda möjligheter till naturupplevelser.

Grödinge består till stor del av vacker natur och fridfull idyll. Här hittar du fotbollsplaner, 18 håls golfbana och motionsspår. Bad och friluftsanläggningar finns också i närheten. 

Bostäder

I Tumba finns många olika bostadsområden. Runt pappersbruket finns äldre, kulturhistorisk bebyggelse. Tuna, Segersjö  och Storvreten är hyreshusområden som byggdes mellan 1950 och 1970. Under 1980-talet byggdes stora delar av området Skäcklinge. Områdena Uttran, Vretarna och Broängen är villaområden.
 
 
I Grödinge består den spridda bebyggelsen av villor och fritidshus. Områdena Vårsta och Bremora består främst av villor och radhus men här finns också flerfamiljshus som byggdes under 1970-talet. Det kommunala bostadsföretaget AB Botkyrkabyggen förvaltar majoriteten av hyresrätterna i området.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommunikationer

Vid Tumba centrum finns både pendeltågstation och en bussterminal. Med pendeltåg tar du dig till centrala Stockholm eller Södertälje på 25 minuter. Många olika bussförbindelser från Tumba tar dig både till Grödinge och norra Botkyrka på 15 minuter.

Senast uppdaterad 2015-08-06