image description

Riksfärdtjänst – resor över länsgränser

Med riksfärdtjänsten kan du åka tåg, båt, flyg eller speciellt anpassat fordon mellan Stockholms län och ett annat län. Resorna kan du ansöka om vid enstaka tillfällen – till exempel när du ska på semester eller besöka vänner och släktingar.

Vem kan få riksfärdtjänst?

Riksfärdtjänst är till för dig som har en funktionsnedsättning som gör att dina resor blir resor extra kostsamma.  Du kan ansöka om din funktionsnedsättning är bestående (det vill säga att den varar under sex månader eller längre).
 

Vad kostar en resa med riksfärdtjänst?

När du reser med riksfärdjänst betalar du en så kallad egenavgift. Den beräknas efter hur långt du reser, och tar hänsyn till att du inte ska behöva betala mer för din resa än vad en normal biljett skulle kosta. Kostnaderna för till exempel rullstolsplats, eller för att du tar med din ledsagare, betalar kommunen. 
 

Så ansöker du

För att ansöka om en resa med riksfärdtjänst fyller du i och skickar in blanketten ”Ansökan om riksfärdtjänst" (längst upp till höger). Du kan också beställa blanketten, eller och få hjälp att ansöka hos ditt medborgarkontor eller genom att ringa till kontaktcenter på telefon 08-530 610 00.
 
Tänk på att ansöka senast tre veckor innan du önskar resa. Blanketten skickar du till:
​Medborgarkontoren
147 85 Tumba

 

Om du vill veta mer

Mer information om regler, resealternativ och priser hittar du på riksfärdtjänstens webbplats. Du kan också ringa till kontaktcenter på telefon 08-530 610 00, eller besöka ditt medborgarkontor.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2016-01-13