image description

Om du blivit utsatt sexuellt

Har någon tagit på dig på ett sätt som du tyckte var obehagligt? Då har den personen gjort fel. Ingen får ta på dig på ett sätt du inte tycker om. Det är aldrig ditt fel om det händer.

Ingen får ta på dig på ett sätt du inte tycker om

Uttrycket sexuella övergrepp används när någon utnyttjar barn eller ungdomar för att tillfredsställa sina egna sexuella behov. Påtvingat sex mellan barn och ungdomar räknas också som sexuella övergrepp.
 
Ingen får ta på dig, eller tala om sexuella saker med dig, på ett sätt som du inte tycker om. Det gäller kompisar, syskon, föräldrar, andra du känner från skolan eller fritidsaktiviteter och personer som du inte känner.
 

Både flickor och pojkar kan bli utsatta

Det kan vara svårt att prata om det som hänt och en del vågar inte. Känslor av skräck, skam och skuld är vanliga och en del är rädda för att ingen ska tro på dem.
Den som blivit utsatt för sexuella övergrepp mår ofta mycket dåligt psykiskt. Man kan få svårt att sova och plågas av mardrömmar. Det är också vanligt att känna sig skyldig på något sätt och uppleva skam.
 

Det är inte barnets fel

Det spelar ingen roll hur du varit klädd, eller gjort något någon annan inte gillar. Det är aldrig okej att någon tar på dig, säger något eller på annat sätt närmar sig dig på ett sexuellt sätt som du tycker är obehagligt eller pinsamt. Om någon gör det är det inte ditt fel! Det är den som utför handlingen som ansvarar för det han eller hon gör. Det som han eller hon gjort är fel.
 

Du kan få hjälp att må bra igen

Det är viktigt att du slipper vara med om det igen, det går att få stopp på övergrepp. Ett sätt att börja få hjälp kan vara att berätta för någon vuxen du litar på, en förälder, släkting eller någon du har förtroende för. Du kan alltid vända dig till oss som arbetar inom socialtjänsten för att prata och få hjälp.  Kontaktuppgifter till mottagningen för barn och unga hittar du i spalten till höger. Under Läs mer hittar du länk till ungdomsmottagningen​.
 

Om du behöver hjälp

Till höger hittar du flera ställen dit du kan vända dig. Om du behöver är det viktigt att du får hjälp. Om du behöver akut hjälp eller känner dig hotad ska du ringa till Polisen på 112.

 

Senast uppdaterad 2016-06-08