Stäng meddelande

Banslättsskolan får finbesök från Indien

Elever från Banslättsskolan är varje tisdag på digital resa över landsgränser. Skypesprojektet mellan Banslättsskolan i Tullinge och elever på en skola i Goa i Indien är inne på sitt sjunde år. Igår kom våra Indiska gäster från skolan i Goa på ett efterlängtat besök och träffade våra elever, denna gång, i verkligheten.

Varje tisdag kl. 09:20 kopplar eleverna på Banslättsskolan upp sig på skype och inväntar ett digitalt möte med elever i samma ålder som går i skola i Indien. Men idag är skypemötet utbytt mot ett möte i verkligheten istället. Rektor Asha Keny och lärare Aramita Gomes lärare, Argentina Rodrigues lärare från skolan S:t Josephs Institute i Goa är på en veckas besök här hos oss i Sverige.

Aramita Gomes, Asha Keny och Argentina Rodrigues från skolan S:t Josephs Institute

Birgitta Malmlöf, Rektor Banslättsskolan, Asha Keny rektor S:t Josephs Institute, Sara Yoder, förstelärare på Banslättsskolan

Banslättsskolan utvald av Botkyrka kommun till pilotskola

Sedan 2012 är Banslättsskolan utvald av Botkyrka kommun till pilotskola inom IT för de skolor som undervisar i årskurs f-6. I samband med detta fick skolan erbjudande att starta ett skype samarbetsprojekt med en årskurs f-4 skola i Indien.

Denna digital resa över landsgränser är kopplad till läroplaner och fyller ett internationellt perspektiv för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang. All kommunikation mellan eleverna sker på engelska. Forskning visar på att kontakt med språk i olika former ger bra förutsättningar till god språkutveckling.

Sara Yoder, förstelärare på Banslättsskolan, som är en av initiativtagarna till projektet berättar att:

”Det betyder mycket för eleverna att träffa Asha och hennes kollegor på riktigt. Det är så roligt att se elevernas engagemang i att på engelska interagera med våra gäster”.

Asha Keny, Rektor, S:t Josephs Institute i Goa

Mer likheter än olikheter

”Eleverna upptäcker att det finns mer likheter än olikheter mellan dem trots att de bor i skilda världsdelar, säger Asha Keny, Rektor, S:t Josephs Institute i Goa. ”

Veckans schema för våra besökare är gediget. De kommer att träffa våra elever i klassrummen, delta i del av en idrottsdag ” Banslättssmaran”. Våra gäster kommer också grovplanera kommande läsårs Skypetillfällen tillsammans med oss. Även ett besök till skansen med elever från årskurs 4 står på agendan.

Eleverna på Banslättsskolan visar Asha hur man spelar King, ett bollspel där det gäller att inte skjuta bollen utan för rutan.

Varför ett samarbete över skype?

Huvudsyftena med skypeprojektet är främst:

  • Att arbeta språkutvecklande,
    Att använda IKT (Informations- och kommunikationsteknik)
    Att lyfta in globala frågor i undervisningen

Läs mer om skypeprojektet här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 maj 2019