Stäng meddelande

Elever på Storvretskolan i drömprojekt med Linda Pira

Gruppbild på Linda Pira och elever på Storvretskolan.

Linda Pira med några av eleverna på Storvretskolan som medverkat i bokprojektet ”Konsten att drömma stort”.

Alla kan nå sina drömmar, bara man själv tror på dem och arbetar hårt. Med den utgångspunkten har svenskläraren Mikhael Mikalides på Storvretskolan engagerat eleverna i ett bokprojekt tillsammans med artisten Linda Pira. Den 9 maj är det bokrelerase på skolan.

”Vi på den här dåliga skolan kommer inte fixa det”. Det var några av reaktionerna som t f rektor Lillemor Bergquist mötte när idén om att producera en bok kom upp för ett och ett halvt år sen.

– Storvretskolan har haft en tuff tid, och i media framställts som en skola med många problem, det har tyvärr satt sig på elevernas självförtroende. Därför känns det extra kul att vi kan visa upp vilka fantastiska och kreativa elever som går här, säger Lillemor Bergquist.

Boken som eleverna, till största delen niorna, arbetat med har varit en del av svenskundervisningen. Läraren Mikhael Mikalides har bett eleverna skriva texter om sina drömmar och mål, om varför man är unik och om självkänsla. I boken med titeln Konsten att drömma stort har 65 av deras reflektioner valts ut för publicering.

Som Tooba i klass 4A när hon ska beskriva hur man kommer fram till sitt mål:

Blunda och tänk på din framtid. Tänk på vad du vill bli. Då kommer du se svaret framför dig.

Boken är till stor del en sorts handbok i hur elever kan förverkliga sina drömmar med motivation, med bra förebilder, med studier och även med motion. Inte helt olik inspirationsböcker som ges ut om livsstil och hälsa. Dessutom medverkar hip-hop artisten Linda Pira, vilket förstås varit en inspirationskälla för barnen på skolan.

Mikael Mikalides som studerar till specialpedagog anser att skolarbete som resulterar i något konkret, till exempel en bok, motiverar eleverna på ett helt annat sätt än om uppgifterna bara läses av lärare. På Storvretskolan har många av eleverna i niorna arbetat utanför skoltid med projektet.

Han anser att drömmar är extra viktiga, särskilt om det som för många av eleverna på Storvretskolan, finns rejäla backar att ta sig upp för. Utmaningar i form av språk, socioekonomi, studiestöd i hemmet och så vidare.

– Forskning visar att våra hjärnor har olika förutsättningar för att ta in kunskap men det som i slutändan avgör om du lyckas eller inte handlar om drivkraft och tålamod. Vill man bli läkare eller artist kan man nå fram med en handlingsplan och mycket ambition. Sverige är ju drömmarnas land – möjligheterna finns, säger Mikael Mikalides.

Vad hade du själv för drömmar när du gick i skolan?

– Jag hade faktiskt en dröm om att bli författare. Mina föräldrar som kom hit från Libanon kunde ingen svenska. Jag fick tidigt tolka det som kom från myndigheter och den övningen var säkert en ingång till mitt intresse för språket, säger Mikhael.

Lillemor Bergquist kan tänka sig att kommande årskullar på Storvretskolan gör något liknande.

– Vi ska fundera på det och nästa gång även ha en större delaktighet från hela lärarlaget.

Den stora releasefesten som planerades har på grund av corona bantas ner något, men den 9 juni kommer Linda Pira till Storvretskolan för att uppträda. Några av eleverna kommer även berätta om sina drömmar. Sändningen livesänds på Linda Piras Instagram. (Sidan kommer att uppdateras med länk.)

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 maj 2020