Stäng meddelande
  • Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Ung lovande cirkusartist och Botkyrka Basket bland årets stipendiater inom kultur och idrott

Ung lovande cirkusartist och Botkyrka Basket bland årets stipendiater inom kultur och idrott

Javid Heidari, Årets kulturstipendiat 2018

Javid Heidari får Årets kulturpris 2018 för sin cirkuskonst.

Här är årets stipendier inom kultur och idrott! Bland pristagarna finns bland andra cirkusartisten och Albybon Javid Heidari med rötter i Afghanistan som får årets kulturstipendium. Javid har använt sig av sin cirkus för att berätta om sin resa till Sverige och spås en lysande framtid inom nycirkuskonsten. Där finns också föreningen Botkyrka Basket, årets idrottspristagare, som sedan starten bidragit till att fler och fler tjejer från Hallunda och andra delar av Botkyrka börjar spela basket varje säsong. Därutöver har kultur-och fritidsnämnden delat ut Botkyrkas Barn-och ungdomskulturpris och stipendiet Botkyrkas stjärnor till årets unga idrottare, Botkyrkas lirare, Botkyrkas ledare, Botkyrkas eldsjäl och Botkyrkakreativa föreningsentreprenör.

Här är den kompletta listan med årets stipendiater med motiveringar. Stipendierna delas ut 26 augusti på festivalen ”Vi är Botkyrka i” i Hågelbyparken.

Botkyrka Barn-och ungdomskulturpris 2018

Läraren Zara Ulaj tilldelas Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris 2018. Den totala stipendiesumman är 10 000 kronor.

Motivering

Zara Ulaj arbetar outtröttligt med att på olika sätt väcka sina elevers engagemang och lust att lära, oftast med kulturen som verktyg. Hon har stor kunskap om hur man kan arbeta med utmaningar på ett kreativt sätt och därigenom skapa hopp. Zaras arbete inspirerar inte bara hennes egna elever som är nyanlända i Botkyrka, utan även allmänheten och kollegor. Ibland behövs fler möjligheter till stimulans och nycklar till den magiska värld som fantasin kan ge. Zara skapar just dessa möjligheter.

Om priset

Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris har delats ut sedan 1997. Priset uppmärksammar och stödjer kulturella verksamheter och insatser riktade till barn och/eller ungdomar i Botkyrka. Priset kan ges till en grupp eller en person som har gjort särskilda insatser inom kulturområdet.

Botkyrka Kulturstipendium 2018

Cirkusartisten Javid Heidari tilldelas Botkyrkas Kulturstipendium 2018. Stipendiesumman är 30 000 kronor.

Motivering

Den 5:e maj 2017 flög cirkusartisten Javid Heidari flera meter över scengolvet på Malmö Stadsteater. Han uppträder inför en fullsatt teater där hans cirkuskonster blandas med en personlig berättelse om hans egen resa till Sverige från Afghanistan. En lång resa som förvandlat honom från en blyg kille till en ung mycket lovande artist som utmanat sina rädslor.

Javid Heidari är handstående och straps-artist som i år gått ut Cirkus Cirkörs cirkusgymnasium och tränar för en framtid inom nycirkus. Javid, som bor i Alby, kom via projektet Cirkör in the Hoods i kontakt med nycirkusen. Javid är också den som stöttar och hejar fram andra och alltid har ett leende att ge. En äkta stjärna!

Om priset

Botkyrka Kulturstipendium har delats ut sedan 1970. Avsikten med stipendiet är att stödja och uppmuntra kulturell verksamhet och kulturella insatser som har betydelse för kommunens invånare.

Botkyrkas Idrottsstipendium 2018

Föreningen Botkyrka Basket tilldelas Botkyrka Idrottsstipendium 2018. 

Motivering

Med ett enormt engagemang och med stort hjärta har föreningen Botkyrka Basket utvecklats år för år sedan bildandet 2014. Ännu viktigare är att de har fortsatt att bedriva en bra och meningsfull barn- och ungdomsverksamhet i Botkyrkahallen, Hallunda. Antalet flickor som börjar spela basket ökar för varje säsong. Föreningens lag är framgångsrika sportsligt och de sociala vinsterna som Botkyrka får genom verksamheten är minst lika stora.

Botkyrkas Stjärnor 2018

Kultur- och fritidsnämnden utser sju pristagare till Botkyrkas stjärnor 2018, enligt kultur- och fritidsförvaltningens förslag.

Pristagare


Ung idrottare: Simon Imark

Simon tävlar i orientering för Tullinge SK. Simon är 20 år och en av Sveriges bästa orienteringsjuniorer. Han har sedan 17 års ålder varit uttagen i juniorlandslaget och representerat Sverige i junior-VM. 2017 tog Simon två medaljer på junior-VM; silver på långdistans och brons på medeldistans. Han tog även två SM-guld och ett SM-silver.

Ung idrottare: Lovisa Bjare och Ninosca Olivares

Lovisa och Ninosca har i mycket hård konkurrens lyckats vinna JSM för damjuniorer i sportskyttegrenen Luftgevär stående. De har också på ett engagerat sätt inspirerat andra tjejer i Botkyrka och delat med sig av sina kunskaper och bidragit till att Botkyrka Skytteförening har blivit den främsta luftgevärsföreningen i Stockholms distrikt.

Botkyrkas lirare: Firat Sahin

Firat är 18 år och bor i Alby. Han är ung ledare för Fittja IF:s P08 sedan ett par år tillbaka och spelar själv i Fittja IF:s A-lag (seriesegrare i div 6). Han är även domare i barn- och ungdomsfotbollen. Firat är mycket uppskattad av sina lagkamrater, adepter och bland föräldrar för sin positiva inställning och sitt stora ansvarstagande. Glädje och utveckling är två ingredienser som återfinns i varje träning som genomförs av Firat.

Botkyrkas ledare: Maqsood Khawaja

I över tjugo års tid har Maqsood varit med och framgångsrikt lett arbetet i en av Sveriges äldsta cricketföreningar, Pakistanska Cricket- och kulturföreningen. Utöver detta så genomför han tillsammans med föreningens medlemmar den årliga, mycket välbesökta och uppskattade, Drakfestivalen i Botkyrka.

Botkyrkas eldsjäl: Lars Sjöberg

Lars är en sann eldsjäl. Med ett enormt engagemang för IFK Tumba har han ställt upp i vått och torrt, i flera olika roller, under väldigt många år. Genom Lars ideella insatser genom åren så har massor av barn och unga i kommunen fått möjligheten att bedriva meningsfulla fritidsaktiviteter inom föreningslivet.

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör: Michele DiDato

Genom ett flerårigt och tålmodigt arbete har Michele varit med och lyft Tullinge TP Fotboll till en mycket bra organiserad och framgångsrik fotbollsföreningarna i Stockholmsfotbollen. Med ett stort idrottsligt och socialt engagemang och mycket erfarenhet från företagsvärlden så leder Michele TTP:s arbete med kreativa och nyskapande lösningar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 maj 2018