Stäng meddelande
  • Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Sök och nominera till kultur-och idrottsstipendier: Edin Jusuframic fick kulturpriset 2019

Sök och nominera till kultur-och idrottsstipendier: Edin Jusuframic fick kulturpriset 2019

Man med keps, jacka och skägg står framför tegelvägg.

Edin Jusuframic fick Botkyrka kommuns kulturstipendie 2019.

Sök och nominera till kultur- och idrottsstipendier 2020

Är det du eller någon du känner som borde uppmärksammas för sitt engagemang i Botkyrka? Sök eller nominera till årets kultur-och idrottsstipendierlänk till annan webbplats senast 1 mars. Mer information om stipendierna.

Från show med kusinerna hemma i sitt vardagsrum på Albyberget till show i alla svenska hems vardagsrum som husdansare i melodifestivalen. För Edin, som fick årets kulturstipendium 2019, har dansen alltid varit självklar men vägen inte alltid varit lätt.

Föreställ dig ett fullsatt Globen. I mörker. Du står i mitten. Ensam. Plötsligt tänds lamporna, allt ljus flödar på dig och ett öronbedövande jubel från publiken strömmar genom luften.
– Det är något av det mäktigaste jag gjort, berättar Edin som dansat på scener runtom i hela världen, till exempel Colombia, Ryssland och Spanien.

Drivs av viljan att göra och röra

Edin har alltid varit en person med en stark vilja att göra och ett behov att få röra på kroppen. När han var liten handlade det mycket om olika sporter.
– Jag sportade mycket och på vintern fick jag skjuts av pappa till Flottsbrobacken där jag kunde spendera timmar själv med att åka skidor upp och ner mitt i kallaste vinter, skrattar Edin.

Edin hittade dansen i högstadiet genom en fritidsledare som själv dansat och startade en dansgrupp på Albyskolan.
–Genom hans initiativ fick jag mersmak på dansen. Jag började gå på dansklasser som skolan betalade för att jag själv skulle undervisa skolkompisar i dans.

Dans på dagen och juristplugg på kvällen

Sedan dess har dansen alltid varit en självklar del av Edins liv och något han bestämde sig för att satsa på, även om det inte synts i hans studieval.
– På gymnasiet blev det en Natur- IT- och tekniklinje och sedan sökte jag till jurist från att jag stod och valde mellan pilot, brandman och polis, skrattar Edin.

Medan han pluggade började dansen rulla igång ordentligt och han var med och grundande danskompaniet Complete som också fick sin första show.
– Vi repade mellan 10-17 på dagarna, sedan var det bara hem och duscha och plugga till klockan tio på kvällen och någonstans däremellan koreografera material, berättar Edin som ändå tog sin juristexamen.

Alltid dansa, aldrig pausa

Sedan har allt gått i en rasande fart och Edin har varit med som dansare i föreställningar som Nötknäpparen, Våroffer, som dansare och koreograf i produktioner som Allsång på Skansen, Melodifestivalen samt medverkat som dansare i två produktioner med danskompaniet Bounce. Att ha tio projekt på gång samtidigt är inga konstigheter för Edin.
– Just nu gör jag en massa saker. Det har precis blivit klart att jag kommer vara husdansare i Melodifestivalen igen och även koreografera ett bidrag för artisten Victor Fritz Crone, jag är koreograf och show director för Molly Sandéns konsert och min egna föreställning som jag koreograferat går på sverigeturné nästa år.

Självkritisk artist som fått kämpa för att bevisa sig

Att stanna upp och reflektera är något Edin sällan gör.
– Jag har svårt att titta på något jag varit med i, har svårt att njuta av det, jag blir lätt kritisk mot mig själv och vill bara vidare, berättar han.

Självkritiken är inte den enda utmaningen Edin stött på i sin karriär. Att vara kille i ett yrke som ofta antas vara klassiskt feminint har han också fått utstå felaktiga antaganden från omgivningen för, framförallt om hans sexualitet. Och att han, som han beskriver det, kommer från ett ”annat ställe”.

–Jag har känt att jag måste bevisa mig. När jag började dansa professionellt för 13 år sedan så var det väldigt viktigt att ha dansutbildning på papper i den här branschen. Jag hade inte direkt gått i någon dansskola men däremot dansat fån 2-22 varje dag berättar Edin.

Att delta i massa olika dansklasser, överallt, hela tiden var också en del i hans sätt att bli upptäckt.
–Jag har verkligen fått kämpa för att komma dit jag nu är och nuförtiden tänker jag skitsamma, jag hör hemma här och det är också en av mina drivkrafter, tillsammans med viljan att skapa något som är kreativt.

Kärlek till Alby och Botkyrka

Att få årets kulturstipendium från Botkyrka kommun ser Edin som en ära.
– Det är såklart en härlig känsla att få uppskattning för det jag gör och kul att den här konstformen lyfts. Framförallt är det roligt eftersom jag är från Botkyrka.

Av praktiska skäl och närhet till jobb bor Edin sedan några år tillbaka i Stockholm. Men uppväxten i Alby har betytt allt för Edin, som beskriver Alby som vibrerande, sprudlande, eldigt och gestikulerande.
– Jag är så tacksam för att jag fått uppleva den kulturmångfald som finns i Alby. Jag blir alltid glad när jag kliver av tunnelbanan och när jag är på väg upp mot Albyberget. Jag får lyckorus och känner verkligen att jag kommer hem, säger Edin.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 januari 2020