Botkyrka bygger för ungdomar

Den 29 september 2016 fattade kommunfullmäktige i Botkyrka beslut om att bygga 150 ungdomsbostäder i Tullinge.

Planer på byggnad i Tullinge

Parkområdet på Solskensvägen, där de nya ungdomsbostäderna ska byggas, ligger strategiskt bra med närhet till Tullinge pendeltågsstation och Södertörns högskola.

Kommunen äger marken där det ska byggas och det blir företaget Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB som kommer att bygga lägenheterna. Storleken på lägenheterna kommer att variera från cirka 25 kvm till 45 kvm. Bebyggelsen med loftgångar och gemensam innergård ska medverka till att skapa en varierad stadsdel i samklang med den omgivande naturen. Planerad byggstart är 2017 med inflyttning i bostäderna 2018.

– Ungdomsbostäder är en viktig del i bygget av Botkyrkastaden, så att våra ungdomar kan ta nya steg in i vuxenlivet. Vi vill att alla ska kunna hitta sin bostad i varje stadsdel, säger Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Bostäder för livets alla lägen

Byggnationen av ungdomsbostäder är en del i utvecklingen av Botkyrka kommun där 4000 bostäder för livets alla lägen ska byggas fram till år 2020.

– Botkyrka håller på att förändras. Med nya infrastruktursatsningar som citybanan skapas nya förutsättningar. Vårt läge som södra porten till Stockholm förstärks när pendeltågsåkande Botkyrkabor får ökad turtäthet och minskade restider, säger Inga-Lill Segnestam, samhällsbyggnadschef.

– Vi utvecklar nu alla våra stadsdelar för att göra Botkyrka till en ännu mer attraktiv kommun. Vårt mål är att bygga bostäder som passar livets alla lägen, förbättra infrastrukturen och skapa arbetsplatser. Det gör att fler kommer att se Botkyrka som ett framtida hem när man letar bostad och arbete i Stockholmsregionen, avslutar Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Ungdomsbostäder i flera delar av kommunen

I Tumba pågår byggnationen av 74 ungdomsbostäder, med inflyttning till första etappen under oktober. Bostäderna förmedlas av Botkyrkabyggen samt av Bostadsförmedlingen i Stockholm.
De150 ungdomsbostäderna i Tullingesom beräknas stå klara 2018 förmedlas av Stor-Stockholms Bostadsförmedling i Stockholm AB.

Talespersoner:
Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, via politisk sekreterare Johannes Svensson, johannes.svensson@botkyrka.se, 070-187 08 80.
Inga-Lill Segnestam, samhällsbyggnadschef, 08-530 610 00.

Illustration Arkitema Architects AB.
För högupplöst illustration kontakta Anna-Maria Engqvist, kommunikatör Botkyrka kommun: anna-maria.engqvist@botkyrka.se, 070-180 56 86.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juli 2017