Byggstart för Tingstorget i Alby

I augusti påbörjades bygget vid Tingstorget i Alby där det år 2020 kommer att stå 14 nya hus med totalt 670 nya lägenheter. 13 oktober togs ett första spadtag och en tidskapsel grävdes ner.

Torgmöte

De nya husen kommer att ligga vid Tingstorget, utanför den övre uppgången till Albys tunnelbanestation samt utmed Tingsvägen och Lagmansbacken. Det blir också två nya torgmiljöer, ett torg med stort inslag av grönska och ett mer traditionellt tunnelbanetorg med butiker och verksamheter. Redan i november i år kommer stommen till det första huset att börja resas.

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) var en av talarna på spadtagsceremonin, som arrangerades av byggföretaget Titania.

– Vi har som mål att bygga 4000 bostäder på fyra år för bygget av Botkyrkastaden. Alla i Botkyrka ska kunna hitta sin bostad som passar för sin del av livet. Bygget på Tingstorget är ett perfekt exempel på hur vi vill komplettera våra stadsdelar med nya bostäder, säger Ebba Östlin.

Under eventet på Tingstorget grävdes även en tidskapsel med hälsningar från Botkyrkabor ner, för att plockas upp om 50 år.

Samtidigt som lägenheterna byggs av Titania utför Botkyrka kommun arbeten med bland annat vatten- och avloppsledningar samt gatuarbeten. Under byggperioden påverkas framkomligheten vid Lagmansbacken och delar av Tingsvägen, bland annat har trappan vid Lagmansbacken stängts av och fordon och gångtrafik har letts om via provisoriska vägar. Busshållplatsen vid T-baneuppgången vid Tingstorget har flyttats en bit norrut.

Se länk till höger för mer information om projektet och löpande information om hur bygget påverkar framkomligheten.

Läs mer

Läs mer om Tingstorget

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 maj 2017