Botkyrka blir Fairtrade City för sjunde året i rad

Botkyrka kommun får, för sjunde året i följd, en omdiplomering som så kallad ”Fairtrade City”. Det är en utmärkelse som handlar om att kommunen tar ansvar för rättvis handel.

Fairtrade illustration

2010 blev Botkyrka kommun en diplomerad Fairtrade City och har sedan dess årligen omdiplomerats för att vi uppfyller kraven som ställs och för kommunens engagemang för rättvis handel.

Fairtrade City är en diplomering för kommuner som engagerar sig för etisk handel och rättvis konsumtion. 78 kommuner i Sverige är diplomerade och i världen finns det över 1800 städer som är utnämnda till Fairtrade City.

För att diplomeras krävs ett ständigt ökande utbud av Fairtrade-märkta varor i butiker, caféer, resturanger och på arbetsplatser. Andelen Fairtrade-märkta varor av kommunens egna inköp ska också öka årligen.

Botkyrka kommuns arbete med Fairtrade

Botkyrka kommun ställer etiska krav i sina upphandlingar och sedan 2009 har kommunens inköp av Fairtrade-märkt kaffe ökat från 8,5 procent till 46 procent. Botkyrka Fairtrade City leds av en styrgrupp med aktörer från närsamhället. Styrgruppen jobbar aktivt med information till konsumenter för att öka efterfrågan på varor tillverkade under rättvisa villkor.
Läs mer i länken till höger.

Fakta om Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Fairtrade-märkningen garanterar att arbetare i utvecklingsländer får skälig lön och goda arbetsvillkor. Dessutom ställs miljökrav på hur varorna produceras.

Läs mer

Läs om Botkyrka kommuns arbete med Fairtrade

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 maj 2017