Botkyrka blir Fairtrade City för åttonde året i rad

För åttonde året i följd har Botkyrka kommun blivit omdiplomerade som ”Fairtrade City”. Utmärkelsen handlar om att kommunen tar ansvar för rättvis handel.

Illustration informerar att Botkyrka är diplomerade av Fairtrade Sverige

Botkyrka kommun blev år 2010 en diplomerad Fairtrade City och har sedan dess årligen omdiplomerats för att vi uppfyller kraven som ställs och för kommunens engagemang för rättvis handel.

Fairtrade City är en diplomering för kommuner som engagerar sig för etisk handel och rättvis konsumtion. 70 kommuner i Sverige är diplomerade och i världen finns det över 1800 städer som är utnämnda till Fairtrade City.

För att diplomeras krävs ett ständigt ökande utbud av Fairtrade-märkta varor i butiker, caféer, resturanger och på arbetsplatser. Andelen Fairtrade-märkta varor av kommunens egna inköp ska också öka årligen.

Botkyrka kommuns arbete med Fairtrade
Botkyrka kommun ställer etiska krav i sina upphandlingar och sedan 2009 har kommunens inköp av Fairtrade-märkt kaffe ökat från 8,5 procent till 53 procent. Botkyrka Fairtrade City leds av en styrgrupp med representanter från närsamhället. Styrgruppen jobbar aktivt med information till konsumenter för att öka efterfrågan på varor tillverkade under rättvisa villkor.

Vi vill gärna ha fler med i styrgruppen! Alla engagerar sig efter tid och förmåga.
Kontakta oss på fairtradecity@botkyrka.se

Fakta om Fairtrade
Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Fairtrade-märkningen garanterar att arbetare i utvecklingsländer får skälig lön och goda arbetsvillkor. Dessutom ställs miljökrav på hur varorna produceras.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 april 2017