Störningsinformation:
Eldningsförbud i Stockholms län
Dölj meddelande

Lokala entreprenörer i satsning för Ung Företagsamhet i Botkyrka

Onsdagen den 13 december var det stipendieutdelning för årets upplaga av Förverkligarna, Botkyrkas motsvarighet till "Draknästet" för unga entreprenörer. En välrenommerad jury valde ut fyra stipendiater bland tolv UF-företag från gymnasieskolor i Botkyrka.

Bild

Stipendiaterna från årets Förverkligarna: Toa Sthlm UF, Eco Home UF, USafe UF och Goodnight Tonight UF (bästa säljpitch)

Förverkligarna är en av de satsningar som Botkyrka kommun sedan 2008 genomför för att främja entreprenörskap i skolan. Dess syfte är att lyfta fram de elever som går sista året på ekonomiprogrammet i Botkyrka och som startar UF-företag. I år var det tolv UF-företag som ansökte om att delta och eleverna fick presentera sina affärsidéer och innovationer för en jury bestående av Anna Anderberg, näringslivschef på Botkyrka kommun, och flera framgångsrika företagare från Botkyrka.

Tre stipendier á 3000 kronor delades ut till de UF-företag som presenterade de bästa affärsidéerna. Det UF-företag som genomfört den bästa säljpitchen till juryn tilldelades ett stipendium på 2000 kronor. Dessa stipendium ska eleverna sedan återinvestera i respektive UF-företag som är en del av deras gymnasieutbildning.

Resultat från undersökningar gjorda av Ung företagsamhetlänk till annan webbplats visar att elever som drivit UF-företag under sin skoltid är mer benägna att starta företag senare i livet. De företag som startas av personer med erfarenhet från Ung företagsamhet har också visat sig ha högre anställningsgrad, längre livslängd och en högre omsättning än andra företag.

Vilket företag som kommer utses till Årets UF-företag i Botkyrka presenteras under Guldgalan i vår.

Bästa affärsidé:

Toa Sthlm UF - Antony Antar, Sofia Abrahamsson, Michelle Li och Christian Malki.

Juryns motivering: En innovativ affärsidé med modern IT-lösning samt en tilltalande layout som uppfyller ett vardagligt behov. En tjänst som informerar var du hittar närmsta offentliga toalett.

Eco Home UF - Alice Lennartsson, Ali Habib Hervia Alwalai, Rustam Khalilovl, John Ishaq och Emelie Östlund.

Juryns motivering: Produkter framtagna med tydligt hållbarhetstänk. Produkterna har stor potential med en bred målgrupp. Veganska tvål och ljus för dig som tänker på miljön.

USafe UF - Emmilie Ångström, Jessy Alvianto, Ida Österman och Silvia Kaldi.

Juryns motivering: En företagsidé som ligger rätt i tiden, med huvudbudskap att synas i trafiken ”Syns du inte finns du inte”. Moderiktig mössa främst för barn men även till övriga familjemedlemmar.


Bästa säljpitch:

Goodnight Tonight UF - Jennifer Youssef, Ellinor Östervall, Caroline Malekkhaiat och Kainat Mirza.

Juryns motivering: Samstämmig och proffsig presentation med säljande framtoning av en tydlig affärsidé.


Juryn:

Jerry Hultman – JEMKO AB

Shafik Muwanga – Miljonbemanning

Anna Anderberg – Näringslivschef, Botkyrka kommun

Abdigani Abdi – Multicoach

Marianne Ekman- NyföretagarCentrum Botkyrka-Huddinge

Kurt Ståhl - Ordf. Företagarna Botkyrka-Salem & Karisma Rekrytering AB.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 april 2018