Stäng meddelande

Lokala entreprenörer i satsning för Ung Företagsamhet i Botkyrka

Fredagen den 30 november delade näringslivschef Gustav Fridlund ut diplom till stipendiaterna från årets upplaga av Förverkligarna, Botkyrkas motsvarighet till ”Draknästet” för unga entreprenörer. En välrenommerad jury valde ut tre stipendiater bland fjorton UF-företag från gymnasieskolor i kommunen.

Bild

Stipendiaterna från årets Förverkligarna: Easy Reader UF (även bästa säljpitch), Safe Key UF och Breathe UF

Förverkligarna är en av de satsningar som Botkyrka kommun sedan 2008 genomför för att främja entreprenörskap i skolan. Dess syfte är att lyfta fram de elever som går sista året på ekonomiprogrammet samt handelsprogrammet på St. Botvids gymnasium i Botkyrka, och som startar UF-företag. I år fick fjorton UF-företag som ansökte om att delta presentera sina affärsidéer och innovationer inför en jury bestående av Anna Kayal, näringslivsutvecklare i Botkyrka kommun och flera framgångsrika företagare från Botkyrka.

Tre stipendier á 3000 kronor delades ut till de UF-företag som presenterade de bästa affärsidéerna. Det UF-företag som genomfört den bästa säljpitchen till juryn tilldelades ett stipendium på 2000 kronor. Syftet är att eleverna ska återinvestera dessa stipendier i respektive UF-företag som är en del av deras gymnasieutbildning.

Resultat från undersökningar genomförda av Ung företagsamhetlänk till annan webbplats visar att elever som drivit UF-företag under sin skoltid är mer benägna att starta företag senare i livet. De företag som startas av personer med erfarenhet från Ung företagsamhet har också visat sig ha högre anställningsgrad, längre livslängd och en högre omsättning än andra företag.

Vilket företag som kommer utses till Årets UF-företag i Botkyrka presenteras under Guldgalan våren 2019.

Stipendiater bästa affärsidé:

Easy Reader UF – Adam Sverin, Hampus Myrvang, Joshua Wan, Markus Frostell, Ossian Rydhamn och Henrik Brunsärn.

Juryns motivering: Easy Reader UF har löst ett dagligt problem för pocketläsare, och samtidigt utvecklat en väl designad produkt av återanvändbara plastrester. En produkt som tar hänsyn till såväl miljö som den cirkulära ekonomin.

Safe Key UF - Oskar Nilsson, Josef Norling och Pontus Onsfalk.

Juryns motivering: Safe Key UF har tagit fram en tekniskt viktig och efterfrågad produkt för en köpstark målgrupp. Produkten är funktionell och har stor potential vad gäller utveckling av design och material för att tillgodose kundönskemål.

Breathe UF - Josefine Stenhede, Ellen Bergquist och Teresia Österberg.

Juryns motivering: Breathe UF erbjuder en väldigt innovativ och viktig tjänst för att identifiera och hantera stress i syfte att undvika psykisk ohälsa bland ungdomar. Med en väl genomtänkt marknadsföringsstrategi har de stora möjligheter att nå sin målgrupp och skapa positiv förändring.

Bästa säljpitch:

Easy Reader UF - Adam Sverin, Hampus Myrvang, Joshua Wan, Markus Frostell, Ossian Rydhamn och Henrik Brunsärn.

Juryns motivering: Easy Reader UF har på ett proffsigt, tydligt och underhållande sätt presenterat sin affärsidé och produkt med en säljande framtoning.

Juryn:

Anna Kayal – Näringslivsutvecklare Botkyrka kommun

Kurt Ståhl - Ordf. Företagarna Botkyrka-Salem & Karisma Rekrytering AB.

Jerry Hultman - JEMKO AB

Maria Ekman - NyföretagarCentrum Botkyrka-Huddinge

Faraz Hassas – The Good Talents

Abdigani Abdi – Multicoach

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 december 2018