Ett händelserikt 2016 för näringslivet i Botkyrka kommun

Anna Anderberg

Anna Anderberg, Näringslivschef

Nu när året börjar gå mot sitt slut är det med stolthet jag blickar tillbaka på de milstolpar vi, tillsammans med alla företag och samarbetspartners i expansiva Botkyrka, har åstadkommit.

Det är glädjande att få arbeta i ett Botkyrka som är inne i en expansiv fas där vi idag bland annat ser en alltmer ökad efterfrågan från företag att etablera sig - för att möta behoven och fortsätta vara proaktiva har även Näringslivsenheten expanderat under året. Med stor tillförsikt ser jag fram emot ett innehållsrikt 2017 och ger här ett axplock av årets höjdpunkter och händelser.

Etableringar
Under 2016 har vi hälsat flera nya företag välkomna till vår kommun. Bland annat öppnade Europas största nöjescenter Exploria länk till annan webbplatsporterna till en 20 000 kvm stor lekfull värld, och blev granne med DollarStore som med sitt stora utbud av varor räknas som kedjans största butik i Sverige. För PizzaHut föll valet på Hallunda när det var dags att för första gången i Sverige öppna en restaurang med två våningsplan. Totalt har dessa tre etableringar inneburit ungefär 200 nya jobbtillfällen.

Attraktiva Industriområden

Inom ramen för projektet Attraktiva Industriområden har Bovallen och Skyttbrink rustats upp enligt önskade åtgärder från verksamma företag i dessa områden. Inför nästa år pågår planeringen för upprustning av ytterligare ett industriområde.

Alfred Nobels Allé

Detaljplanen för Alfred Nobels Allé har färdigställts under året och nu fortsätter vi arbetet med att skapa ett kluster för företag inom Life Science och MedTech tillsammans med institutioner och partners. Läs mer om denna satsning på vår hemsida.

Tillväxt

Tack vare en ökad tillväxt hos våra företag, har Botkyrka i år hamnat på en hedersvärd plats som tredje bästa kommun i Stockholm på tillväxt enligt Synas ranking. Genom projektet TillväxtAllsvenskan har vi undersökt vilka utmaningar företagen upplever, och under 2017 kommer vi att fortsätta arbeta aktivt för att främja tillväxt och stödja dessa företag.

Svenskt Näringsliv – ranking 2016

Att vi inom loppet av ett år har klättrat till plats 144 från 170 i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet i Sveriges 290 kommuner är något som vi är stolta över.


Mötesplatser
Vi har under året haft två Näringslivsforum, fem företagsfrukostar samt informationsfrukostar för Södra Porten, en Näringslivsdag med mässa och galamiddag på kvällen, genomfört 55 företagsbesök, ställt ut på Business Arena och Almedalen.

Vill avslutningsvis påminna om att vi bjuder in till glöggmingel den 12 december, och för de som inte har möjlighet att närvara så ses vi på våra mötesplatser under 2017.

Önskar alla en God Jul och Ett Gott Nytt År!


Anna Anderberg

Näringslivschef

Julbild
Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 juni 2017