• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Lokala entreprenörer deltar i satsning för Ung Företagsamhet i Botkyrka

Lokala entreprenörer deltar i satsning för Ung Företagsamhet i Botkyrka

Måndagen den 19 december genomfördes årets upplaga av stipendietävlingen Förverkligarna, där en välrenommerad jury valde ut tre vinnare bland tolv UF-företag från gymnasieskolor i Botkyrka.

Ungdomar som mottagit diplom

Vinnarna av årets Förverkligarna

Förverkligarna är en av de satsningar som Botkyrka kommun sedan 2008 genomför för att främja entreprenörskap i skolan. Tävlingens syfte är att lyfta fram de elever som går sista året på ekonomiprogrammet i Botkyrka och som startar UF-företag. I år var det tolv UF-företag som deltog och eleverna fick presentera sina affärsidéer och innovationer för en jury bestående av Anna Anderberg, näringslivschef på Botkyrka kommun, och flera framgångsrika företagare från Botkyrka.


Tre stipendier á 3000 kronor delades ut till de UF-företag som presenterade de bästa affärsidéerna. Nytt för i år var att juryrepresentanten Swedbank valde att även sponsra med ett av priserna. I år valde man även att belöna det UF-företag som genomfört den bästa säljpitchen till juryn.


Resultat från undersökningar gjorda av Ung företagsamhetlänk till annan webbplats visar att elever som drivit UF-företag under sin skoltid är mer benägna att starta företag senare i livet. De företag som startas av personer med erfarenhet från Ung företagsamhet har också visat sig ha högre anställningsgrad, längre livslängd och en högre omsättning än andra företag.


Vilket företag som kommer utses till Årets UF-företag i Botkyrka presenteras under Guldgalan i vår.


Tre vinnare av bästa affärsidé:
Cookie Dough Though UF - Hanna Strömberg, Meldina Nikocevic & Felicia Chahine.
Juryns motivering: Cookie Dough Though UF har på ett professionellt sätt presenterat en unik ekologisk smakupplevelse på den svenska marknaden. Fri från tillsatser, miljövänligt förpackad med ett hållbarhetstänk. Slogan och logga utstrålar stor affärsmässighet och potential.

Meze UF - Elias Gergin, Jonathan Genc & Aleksandar Mitanoski
Juryns motivering: Meze UF är entreprenörer med passion för egenutvecklade ekologiska smårätter som levereras till låga priser och i stora volymer. Företaget har redan etablerat sig på marknaden och het en mycket säljande hemsida där de marknadsför sina tjänster.

Nailie UF - Jisela Mete
Juryns motivering: Nailie UF har redan etablerat sig på en tuff marknad. Genom att utveckla processen för nagelförlängning, har man lyckats göra den mer skonsam och hållbar för kunden. Företaget vill även undervisa och lära andra denna utvecklade metod.

Vinnare av bästa säljpitch:
Aquamind UF - Alicia Svensson, Vilma Widell, Ida Törnquist & Gabriella Cetkovic
Juryns motivering: En säljande och proffsig presentation av en trendig produkt som är fri från skadliga ämnen.

Juryn:
Jerry Hultman – JEMKO AB
Stefan Wallius – Swedbank
Ali Khalil – Miljonbemanning
Anna Anderberg – Näringslivschef, Botkyrka kommun,
Siduri Poli – Changers Hub
Abdigani Abdi – Multicoach

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juli 2017