• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Valborg – en dag då många tonåringar provar alkohol första gången

Valborg – en dag då många tonåringar provar alkohol första gången

Boken Tonårsparlören för 2017

En vecka innan valborg får utvalda föräldrar hem en bok med fakta och tips om unga och alkohol. Här beskrivs varför just du har fått den och varför den är så viktig att läsa.

Det är inte alltid lätt att vara tonåring, men inte heller så lätt att vara tonårsförälder. Valborg är en kväll då många tonåringar dricker alkohol för första gången. En vecka innan valborg skickas därför Tonårsparlören ut till alla hushåll med barn som fyller 14 år. Tonårsparlören är en liten handbok fylld av fakta och tips för hur du kan prata med unga om alkohol.

Den finns som bok och på sajten Tonårsparlören hittar du samtliga texter från boken på såväl svenska som engelska samt som ljudbok på svenska. Här går det också att beställa den tryckta boken.

Bjud inte ditt barn på alkohol

Det är inte ovanligt att som förälder, äldre syskon eller kamrat tror att det är bättre att alkoholen kommer från dig. Det är en myt att du som vuxen kan begränsa hur din tonåring dricker alkohol genom att bjuda.

Forskning visar att föräldrar som inte bjuder på alkohol hemma, inte köper ut och inte accepterar drickande före 18 års ålder bidrar till att tonåringar börjar dricka senare, dricker mindre och får färre problem kopplade till alkohol.

– Det är viktigt att inse att du som vuxen förebild gör skillnad. De flesta vet att det är bra att prata med unga om alkohol, men det kan svara svårt att veta hur och vilka gränser som är bra. Tonårsparlören är full av stödjande fakta och tips som är bra att ha med sig till just detta samtal, säger Pardip Singhru, folkhälsostrateg i Botkyrka. 

Bild på tips till föräldrar

Om Tonårsparlören

Tonårsparlören har funnits sedan 2002 och produceras initialt av Alkoholkommittén. År 2008 tog Folkhälsoinstitutet över och 2013 gick uppdraget vidare till IQ Initiativet AB. Tonårsparlören syftar till att ge information om alkohol och unga samt hur tonårstiden kan göras lättare för både tonåringar och tonårsföräldrar. Fakta och tips i Tonårsparlören är framtagen i samarbete med forskare, fältarbetare, läkare, psykologer, familjeterapeuter, föräldrar och ungdomar.

Under relaterade länkar hittar du till sajtenTonårsparlören samt mer information och tips om hur du kan hjälpa ditt barn att tacka nej till alkohol.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 maj 2017