Med dig som anhörig i fokus

Tre personer, två kvinnor och en man i mitten, står och tittar in i kameran. De ler alla tre.

Janina Stenlund, Johan Nicander och Margaretha Hartzell stödjer anhöriga. Foto: Per Hellström/Botkyrka kommun

Att vara nära anhörig till en person som är i behov av stöd på grund av till exempel sjukdom eller missbruk kan vara krävande. Kommunen erbjuder olika typer av stöd för anhöriga och nu ordnas en anhörigkväll i maj.

– Det som är speciellt med den här kvällen är att vi själva föreläser om den kunskap och förståelse som vi som anhörigstödjande har. Fokus kommer att ligga på det som är som svårast för en anhörig, men också det viktiga – att tänka på sig själv. Det är ofta det svåraste en anhörig vet men så otroligt viktigt, säger Margaretha Hartzell, anhörigsamordnare med mångårig erfarenhet från kommunen inom området anhöriga barn och vuxna till personer med psykisk ohälsa eller beroende.

Både vår och höst denna gång

Varje höst i oktober arrangeras en anhörigvecka eller en anhörigdag, men nu stärker kommunen alltså upp med även ett tillfälle i maj. Förutom perspektivet från Margareta Hartzell och hennes två kollegor Johan Nicander och Janina Stenlund, deltar en panel bestående av anhöriga.

Johan är anhörigsamordnare för områdena äldre och funktionsnedsättning i kommunen och hoppas att besökarna kommer att beröras och gå hem med en känsla av bekräftelse.

Janina är utbildad sjuksköterska och är kommunens demenssjuksköterska.
– Vi vill ingjuta känslan av att man ska tycka att det är okej att tänka på sig själv. Annars är det vanliga att man får en känsla av skuld och man tänker att det är ju inte jag som är den drabbade, säger Janina Stenlund.

Tre perspektiv och en anhörigpanel

Margaretha, Johan, och Janina kommer att föra fram sina olika perspektiv med varsin föreläsning. Det blir föreläsningar som berör igenkänning, kroppens stressreaktioner och medberoende. Det kommer exempelvis handla om känslor, psykosocial vinkling och familjeperspektivet. Utöver föreläsningarna kommer det finnas rum för frågor från publiken. Anhörigpanelen med tre eller fyra personer kommer berätta från sitt perspektiv och sin vardag.

– Anhörigpanelen kommer att ge sin syn. Kanske säger de att ”Nej, det där håller jag inte med om”. Och då är det viktig information, säger Margaretha Hartzell.

Text: Per Hellström

 

Anhörigkväll i maj

När och var: Xenter, Nisellsalen, 10 maj klockan 17-20.30 för anhöriga och professionella.
Anmälan: johan.nicander@botkyrka.se, eller på tel. 08-530 610 69

Så säger socialtjänstlagen om anhörigstöd:

"Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder."

 

Artikeln förekommer också i Pejl nummer 7, Södra Sidan

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 maj 2017