Botkyrka kommun bäst på miljöbilar – för tredje året i rad

En av Botkyrka kommuns miljöbilar

En av Botkyrka kommuns miljöbilar. Foto: Olga Saavedra/Botkyrka kommun

För tredje året i rad får Botkyrka kommun utmärkelsen Årets miljöbilskommun. Kommunens egna fordon drivs med fossilfria bränslen och vi delar förstaplatsen med Stockholm och Varbergs kommuner. Botkyrka kommun har också Sveriges mest klimatsmarta personbilsflotta.

Miljöfordon Syd och Bisnode tar varje år fram en ”Miljöfordonsdiagnos”, ett verktyg som hjälper till att granska kommuners och landstings fordonsflottor. En årlig rankning presenteras som visar hur långt kommuner och landsting kommit i sitt arbete med att ställa om till en fossilbränslefri fordonsfotta.

− Botkyrka har ambitionen att bli Sveriges klimatsmartaste kommun. Alla kommuner har ett ansvar att investera långsiktigt hållbart. Jag hoppas att Botkyrka kan inspirera andra kommuner att prioritera klimatfrågor och att det snart är 290 kommuner som delar på förstaplatsen, säger Fredrik Olsson (MP), kommunalråd och ordförande för tekniska nämnden i Botkyrka kommun.

Första plats för femte året i rad

Miljöfordonsdiagnosen visar att Botkyrka har lägst klimatpåverkan från sin fordonsflotta av alla kommuner i Sverige. Tack vare en hög andel biogasfordon har kommunen kraftigt minskat sina koldioxidutsläpp.

− Vi kommer fortsätta att satsa på biogasfordon. Det känns extra viktigt i och med att vi producerar bränslet lokalt av restprodukter från matavfall och andra organiska restprodukter. Vi blir en del i det lokala kretsloppet säger Dan Wallén, fordonsansvarig på tekniska förvaltningen som ansvarar för kommunens alla fordon.

Botkyrka fossilbränslefritt 2030

Botkyrka kommuns klimatmål säger att kommunen ska vara fossilbränslefri senast 2015 och som plats senast 2030. Idag kan kommunens alla fordon köras fossilbränslefritt och bilarna tankas fossilbränslefritt till 70 procent. Förutsättningarna finns, nu handlar det om att ändra beteenden.

Fakta: Fordon i Botkyrka kommun

  • 127 biogasbilar
  • 14 elbilar
  • 34 tungafordon/maskiner som körs på biobränsle (HVO)

Totalt 175 fordon

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 maj 2017