• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Vi är nästa generations entreprenörer och samhällsbyggare i Botkyrka

Vi är nästa generations entreprenörer och samhällsbyggare i Botkyrka

Bild

Nigina, Safia och Safa har precis börjat sin entreprenörsresa

Nigina, Safia och Safa går på gymnasiet i Botkyrka. Vid sidan av plugget har de under det senaste året påbörjat en entreprenörsresa. Alla tre har gått ledarskaps-och samhällsentreprenörsprogrammet The Good Talents Botkyrka, som bygger på ett partnerskap mellan Botkyrka kommun och organisationen The Good Talents. Här har ungdomarna utvecklat en affärsidé, som nu blir verklighet.

Eat Easier är ett hållbart initiativ som använder bortsorterad frukt från dagligvaruhandeln till att göra nyttiga smoothies som säljs lokalt i Botkyrka. Ungdomarnas idé är tänkt att skapa social hållbarhet och på sikt även mångfald på arbetsmarknaden.

Vår idé är att ta till vara på frukt som annars skulle slängas och samtidigt ge Botkyrkaborna tillgång till nyttiga snacks. Vi har jobbat på det här sedan i höstas och nu är det dags att lansera. I sommar kommer vi sälja våra nyttiga smoothies i Botkyrka på olika event. Vi skapar vårt eget sommarjobb och det är vi stolta över, berättar Nigina som är en av de tre grundarna.

Som stöd under processen har ungdomarna haft tre mentorer från näringslivet.

 Ungdomarna inspirerar mig med sitt driv och sitt intellekt. Att jag kan hjälpa dem med tips och pepp ger otroligt mycket tillbaka. Eat Easier har kommit långt på kort tid och det är spännande att följa dem. Programmet The Good Talents Botkyrka är i sig värdefullt eftersom möjligheter lyfts fram, där andra bara ser problem. Dessutom bygger programmet broar mellan människor som vanligen inte möts, säger Filip Lundin från Sopköket som är en av mentorerna.

Att skapa sitt eget sommarjobb, och kanske en framtida karriär, är kantat av utmaningar. Enligt ungdomarna var den största utmaning att renodla sin idé, skala bort överflödiga detaljer och fokusera på kärnan.

 Tro på din idé och utmana dig själv, för kanske är din idé en chans att förändra livet för alltid. Vi siktar på att Botkyrkaborna ska älska våra smoothies precis lika mycket som vi gör, säger Nigina.

Mina bästa råd till unga som är intresserade av att utveckla en idé är att du ska följa ditt hjärta, bli klar över vad som är viktigt för dig, ta pauser, ha kul längs vägen – och våga säga nej, tycker Filip.

Nigina, Safia och Safa har precis börjat sin entreprenörsresa. Vad som händer i framtiden vet vi inte, men vi vet att de kommer fortsätta träffa sina mentorer även när The Good Talents Botkyrkas program är slut för terminen. Och vi vet att Botkyrkaborna kommer få goda smoothies i sommar.

Nästa programstart

Nästa ledarskaps- och samhällsentreprenörsprogram startar i mitten av september 2017. Är du mellan 15-25 år och intresserad av att delta? Skicka en fråga eller intresseanmälan till emilia@thegoodtalents.com.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 augusti 2017