Störningsinformation:
Vattenavstängning vid Lindhovsvägen
Dölj meddelande

Botkyrka välkomnar kommunens nyblivna svenska medborgare

Hågelbyparkens scen. Människor på bänkar under stort tältdukstak framför scen. Bilden är tagen från långsidan. I fronten på bilden människor som har picnic i gräset. Soligt väder.

När Botkyrka kommun firar nationaldagen ingår även en högtidlig medborgarskapsceremoni. Kommunens nyblivna svenskar hälsas välkomna med tal av kommunfullmäktiges ordförande, en present, ett medborgarskapsbevis och fika med jordgubbstårta. Allt i Hågelby gårds lummigt försommarvackra park.

Solen skiner från en klarblå himmel medan folket strömmar till Hågelbyparken. Många har kommit för att fira nationaldagen med picknick, ponnyridning och underhållning. Flera har också kommit för att vara med under ceremonin som hälsar de nya svenska medborgarna välkomna med tal, presenter, musik och jordgubbstårta.

Framför scenen i det stora tältet sitter familjer, vänner och bekanta. Först upp på scenen är kommunstyrelsens Mattias Gökinan som hälsar alla välkomna innan kulturskolan i Botkyrka stämmer upp med sång och musik. Därefter håller kommunfullmäktiges ordförande Inger Ros ett tal om Botkyrka där vi med 160 nationaliteter samsas, ger kraft och sprider lärdom.

Inger Ros håller tal på ceremonin vid en talarstol på scenen framför publiken.

– I Botkyrka är det självklart att alla har lika värde men vi utgår från individen. Här är det också viktigt att lära och leva sida vid sida, oavsett kultur, etnicitet och religion, säger Inger Ros.

Efter det högtidliga talet kallas ett drygt hundratal personer upp på scenen. Några är barn som håller sin mamma eller pappa i handen. Publiken applåderar olika mycket beroende på hur många anhöriga och vänner som har följt med för att fira. De skakar hand med Inger Ros och Mattias Gökiman och får ett medborgarbevis och varsin present.

Sedan är det dags för Sveriges nationalsång. Alla sjunger med efter förmåga. Därefter dukas det upp med jordgubbstårta, kaffe, te eller saft. Kort sagt en perfekt avslutning på en riktigt svensk högtidsstund.

Intervjuad familj. Mamma, pappa och två små barn som sitter i gräset. Det större barnet (3-4 år) hänger på pappans rygg och kramar om honom med armarna.

– Jag hade två förut. Nu har jag tre, säger Djamilja Duchko-Zuber om sitt nya medborgarskap. Mamma Anja kommer från Schweiz och pappa Maksim från Vitryssland. Själv är hon född i Södertälje. Lillasyster heter Frida.

Intervjuad familj. Mamma, pappa och två yngre barn. Mamman bär sjal. De sitter vid ett bord. Den lilla flickan sitter på bordets ända med mamma till vänster. Pappan och den lilla pojken håller handen där de håller i en svensk flagga. De sitter på en annan bänk på motsatt sida.

– Folket är bra här och naturen är så vacker. Jag är stolt över att vara svensk, säger Fathima. Hon och hennes make Mohamed kommer ursprungligen från Sri Lanka. Sonen Ateeb och dottern Aara är födda i Sverige.

Intervjuad familj. Mappa, en mellanstor flicka och pappa. De sitter vid ett bord och äter jordgubbstårta. Flickan sitter i mitten och har en vid blomsterkrans i håret.

– Nu kan jag flyga vart jag vill och komma tillbaka när jag vill, säger Zlata Randzhelova som har sina rötter i Ryssland. Pappa Duchan kommer från Bulgarien och vill nu åka till Bulgarien eller Grekland på semester. Mamma Alena hoppas hon får sitt svenska medborgarskap till hösten.

                                                                                                            

Text: Per Han
Bilder: Tobias Fischer

Faktaruta

Under 2016 fick 1106 personer i Botkyrka kommun svenskt medborgarskap. Ett hundratal personer deltog i ceremonin i Hågelbyparken tillsammans med sin familj och sina vänner.

Ett svenskt medborgarskap ger bland annat:

  • en absolut rätt att bo och arbeta i Sverige
  • rösträtt till riksdagsvelen
  • möjlighet att bli invald i riksdagen
  • möjlighet att till exempel bli polis och yrkesmilitär
  • möjlighet att arbeta i andra EU-länder

Källa: Migrationsverket


Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 juni 2017