Stäng meddelande

Festligt när Botkyrkas nya vård- och omsorgsboende invigdes

Bild från invigning av Strandängsgårdens vård- och omsorgsboende. Två äldre personer håller upp ett band som äldreministern Åsa Regnér kliper. Runtomkring står personer som fotar och skrattar.

Erik och Lennart hjälper äldreminister Åsa Regnér att klippa banden vid invingingen av Strandängsgårdens vård- och omsorgsboende i Fittja.

Den 5 mars invigdes Strandängsgårdens vård- och omsorgsboende i Fittja. Erik och Lennart  som bor på Strandängsgården hjälpte äldreminister Åsa Regnér att klippa bandet.
— Här är det en härlig stämning, och det är ni som bor och arbetar här som skapar den, sa Åsa Regnér.

Från Botkyrkas nya vård- och omsorgsboende är det en magnifik utsikt över Mälaren och södra Storstockholm. Strandängsgården ligger på våning fyra till sju direkt ovanför Fittja centrum och byggdes mellan september 2016 och oktober 2017. Sedan början av året har 38 äldre flyttat in. Två av dem är Erik och Lennart som deltog på invigningen den 5 mars.

Utsikten, de fina ljusa lokalerna och närheten till centrum, natur och kommunikationer lyftes av många talare. Men störst fokus fick de äldre, stämningen och bemötandet på Strandängsgården.

Omsorg för både kropp och själ

— Många har varit inblandade i projektet att skapa Strandängsgården. Men det är ni äldre som är viktigast. På Strandängsgården vill ni må bra både till kropp och själ. Jag vet att ni vill skratta och ha roligt varje dag, ni bakar mycket, får god mat och att det finns många aktiviteter att ta del av, sa förvaltningschef Pia Bornevi i sitt tal.

Det kunde Lennart hålla med om:
— Det kan bli lite för mycket mat ibland, sa han med ett skratt.

Äldreministern Åsa Regnér lyfte vikten av att skapa en hemkänsla och de anhörigas roll.
— Det här är ert hem. Den stämning ni skapar tillsammans är viktigast, det är då känner man att man vill hem, sa hon.

Satsning på Botkyrkas äldre

Strandängsgården är en del av satsningen på att utveckla Fittja som område. Men också en satsning på kommunens äldre och ett sätt att trygga tillgången till boendeplatser för de som har stora omsorgsbehov. Antalet platser på vård- och omsorgsboenden minskat i hela landet, trots att behoven ökar. Det nämnde äldreministern i sitt tal. Därmed går Botkyrka mot strömmen.

— Att bygga det nya Botkyrka handlar också om att bygga vård- och omsorgsboenden. Aldrig tidigare har vi byggt så många som nu, och i alla stadsdelar. Medborgarna ska veta att det finns en plats i omsorgen den dagen man behöver det, sa Tuva Lund (s), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Botkyrka kommun.

I april flyttar ytterligare 20 personer in på plan fyra på Strandängsgården, som blir en renodlad demensavdelning.

Fakta

  • Strandängsgården har fått sitt namn från ortsnamnet Fittja, som betyder strandäng.
  • Det finns plats för 38 boende på somatisk avdelning och 20 personer på demensavdelning.
  • Alla boende har en egen lägenhet om 30 kvadratmeter med kök och toalett och tillgång till vård och omsorg dygnet runt.
  • Fastighetsägare är Fittja Centrumfastigheter AB och arkitekt är ENTER Arkitektur AB.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 mars 2018