Stäng meddelande

Välj kranvatten istället för vatten på flaska

Kranvatten från Botkyrka. Foto: Torbjörn Boström/Botkyrka kommun

Idag är det Världsvattendagen, precis som varje år den 22 mars. Det är en FN-dag som syftar till att göra människor medvetna om våra begränsade vattenresurser. I år vill Botkyrka kommun uppmärksamma vårt värdefulla kranvatten.

Vattnet är världens viktigaste naturresurs och ett viktigt livsmedel. Alla är beroende av att ha tillgång till rent vatten men 760 miljoner människor saknar det.

Välj kranvatten

I år vill vi uppmärksamma det värdefulla att vi som bor här har tillgång till rent dricksvatten direkt i kranen. Välj kranvatten framför flaskvatten, det är både hälsosamt och hållbart. Det krävs inga transporter och det blir inget onödigt avfall. Sveriges kranvattenkvalitet tillhör de bästa i världen, ändå blir det allt vanligare att dricka flaskvatten. Det går åt runt 300 gånger så mycket energi för en liter flaskvatten, jämfört med samma mängd kranvatten. Dessutom blir det 250 gånger dyrare per liter jämfört med vatten från kranen.

Fler tips om hur du bidra till att vårda vårt vatten hittar du på botkyrka.se/ettrenarevatten

Läs mer om kranvatten och flaskvatten

Kranvatten är dricksvatten direkt i kranen, det är gott, färskt och lokalproducerat. Flaskvatten som du köper förpackat i butiken finns i tre varianter; naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten.

Pris

Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska. Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka fyra öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig, också skydd av våra vattentäkter där vårt dricksvatten hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Miljö

Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar, vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast. Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Färskt

Du kan alltid vara säker på att kranvattnet är färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 mars 2018