Stäng meddelande

Botkyrka omdiplomerad som Fairtrade City

Bild

Botkyrka kommun har blivit omdiplomerad som Fairtrade City för nionde året i rad. Fairtrade City är en utmärkelse för kommuner som engagerar sig för etisk handel och rättvis konsumtion.

År 2010 blev Botkyrka kommun en diplomerad Fairtrade City för första gången. Eftersom kommunen fortsatt att uppfylla de krav som ställs samt engagerar sig i rättvis handel har kommunen blivit omdiplomerad årligen sedan dess.

- Botkyrka kommun tar ett socialt ansvar för de produkter vi köper och strävar efter att köpa Fairtrade- eller etiskt märkta varor. På det sättet försäkrar vi oss om att produkterna producerats av människor med humana arbetsvillkor samtidigt som vi bidrar till att nå flera av de globala hållbarhetsmålen, bland annat att minska fattigdomen, säger Myrna Persson som är ordförande för Botkyrka Fairtrade City.

För att diplomeras krävs ett ständigt ökande utbud av Fairtrade-märkta varor i kommunens butiker, caféer, restauranger och på arbetsplatser. Andelen Fairtrade-märkta varor av kommunens egna inköp ska också öka årligen. Sedan 2009 har exempelvis kommunens inköp av fairtrade-märkt kaffe ökat från 8,5 procent till 68 procent. Botkyrka kommun ställer även etiska krav i sina upphandlingar. 

Om Fairtrade City och Fairtrade

Fairtrade City är en diplomering för kommuner som engagerar sig för etisk handel och rättvis konsumtion. 67 kommuner i Sverige är diplomerade och i världen finns det över 1 950 städer som är utnämnda till Fairtrade City. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Fairtrade-märkningen garanterar att arbetare i utvecklingsländer får skälig lön och goda arbetsvillkor. Dessutom ställs miljökrav på hur varorna produceras.

Botkyrka Fairtrade City leds av en styrgrupp med representanter från närsamhället. Styrgruppen jobbar aktivt med information till konsumenter för att öka efterfrågan på varor tillverkade under rättvisa villkor. Om du är intresserad av att vara med i styrgruppen är du välkommen att kontakta oss på fairtradecity@botkyrka.se.

Fairtrade Challenge 2018

Den 7-9 maj infaller World Fairtrade Challenge 2018. Då kan alla delta genom att fika med minst en Fairtrade-märkt produkt och registrera den på www.fairtradechallenge.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 maj 2018