Stäng meddelande

Surfa fritt i solen i Botkyrka

barn surfplatta

Förskolebarn från förskolan Solliden i Tullinge surfar fritt via Botkyrkas wifi

Glada barn från förskolan Solliden var först ut att testa fri surf i Hågelbyparken i Botkyrka.

Från och med idag 16 maj, går det att surfa fritt via wifi på Lida friluftsområde, i Hågelbyparken och Brunna IP. Inom några veckor kommer det också gå att surfa på Brantbrinks IP, Fittja äng, Folkhälsoparken i Alby, Storvretsparken och Sven Tumbas park. Samtidigt byter Botkyrkas gästnätverk, BK-guest namn till ”Surfa fritt i Botkyrka”. 

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (s) och Lars Johansson, gruppledare för Liberalerna och initiativtagare till förslaget om fri wifi, var på plats för att träffa barnen och se denna digitaliseringssatsning live. 

Vi vill ha levande stadsdelar. Genom att öppna upp fri surf på flera platser i Botkyrka kan fler få tillgång till internet och vi levandegör platserna än mer. Till exempel kan skolklasser använda det i undervisningen utomhus. För mig är tillgång till internet en tillgänglighetsfråga som alla ska ha rätt till, säger Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (s).

 

Glad kvinna och barn surfplatta

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (s) visar hur man kan använda surfplattan utomhus för att söka fakta om fågeln som nyss flög förbi

Förskolegruppen från förskolan Solliden i Tullinge var först ut att testa att det fria wifi:t fungerade. De och andra förskolegrupper i Botkyrka jobbar aktivt med det digitala lärandet. 

Vi arbetar med att låta de digitala resurserna vara ett tillägg till så många av barnens lärprocesser som möjligt, inom till exempel matematik, språk och estetiska uttryckssätt. Det är viktigt att det digitala lärandet inte ersätter andra metoder utan fungerar som ett komplement. Till exempel söker, samlar och skapar vi fakta med hjälp av QR-koder och har appar med spel där barn utvecklar tankar inom olika ämnen, säger Hanna Ek, pedagogisk utvecklare Botkyrka kommun.

barn och kvinna

Förskolebarnen surfar på surfplattan tillsammans med Hanna Ek, pedagogisk utvecklare i Botkyrka

Det är viktigt med tillgången till internet då många kontakter med kommunen idag sker digitalt. Fri wifi gör det enklare för botkyrkaborna att ta del av vår digitala service och utföra ärenden digitalt. Till exempel kan man lämna synpunkter, använda kommunens e-tjänster eller delta i digitala samråd, säger Andreas Dahlgren, Kommunikations- och digitaliseringschef Botkyrka kommun

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 maj 2018