Stäng meddelande

Medborgarskap med tårta

 

Jordgubbstårta med svenska flaggan på

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

När Botkyrka kommun firar nationaldagen ingår även en högtidlig medborgarskapsceremoni. Kommunens nyblivna svenskar hälsas välkomna med tal av kommunfullmäktiges ordförande, en present, ett diplom och fika med jordgubbstårta. Allt i Hågelby gårds försommarvackra park.

Solen skiner från en klarblå himmel medan besökarna strömmar till Hågelbyparken. Många har kommit för att fira nationaldagen med picknick i värmen. Det bjuds på underhållning och papegojauppvisning. Skyddsvärnet är också på plats för att hålla en spännande flyguppvisning. Flera besökare har också kommit för att vara med under ceremonin som hälsar de nya svenska medborgarna välkomna.

Framför scenen i det stora tältet sitter familjer, vänner och bekanta. Först upp på scenen är kommunstyrelsens Mattias Gökinan (S), 1:e vice ordförande som hälsar alla välkomna innan kulturskolan i Botkyrka stämmer upp med piano och sång. Därefter håller kommunfullmäktiges ordförande Inger Ros (S) ett tal om Botkyrka kommun med sina 160 nationaliteter som ger kraft och sprider lärdom.

Jag känner mig stolt, glad och det är en stor ära att få hälsa 1121 personer välkomna som svenska medborgare 2017. Vi har valt att fira detta på Sveriges nationaldag, svenska folkets födelsedag. I Botkyrka förenas 160 nationaliteter och vi är väldigt glada att ni valt Botkyrka som er hembygd. Det är en enorm kraft, kunskap och kompetens som förenas här. Vi lär, vi ger, vi tar, säger Inger Ros, kommunfullmäktiges ordförande (S).

Efter det högtidliga talet kallas ett drygt hundratal personer upp på scenen. Anders Byrsenius (M), 2:e Vice ordförande i kommunfullmäktige, läser upp alla namn på ceremonideltagarna som fått svenskt medborgarskap under 2017. I år det anmärkningsvärt många ceremonideltagare med gäster på plats, i relation till tidigare år. På scenen ser man leende barn och förväntansfulla föräldrar som alla skakar hand med Inger Ros och Mattias Gökinan och får ett diplom och varsin minnesgåva.

Sedan är det dags för Sveriges nationalsång där kulturskolan tar ton och alla sjunger tillsammans. Därefter dukas det upp med jordgubbstårta, kaffe och saft. En fin avslutning på en riktigt svensk högtidsstund.

 

Hågelby i bakgrunden och flaggor i förgrunden.

Vad är en medborgarskapsceremoni?

I ca 20 år har det anordnats en ceremoni för att lyfta fram och stärka medborgarskapets symboliska innebörd i Botkyrka kommun.

Det anordnas en medborgarskapsceremoni årligen på nationaldagen för att fira nya folkbokförda medborgare. I Botkyrka finns medborgare från 160 olika nationaliteter vilket gör att ceremonin utmärker sig från andra kommuner. Ceremonin är en del av nationaldagsfirandet på Hågelbyparken där det anordnas parallella aktiviteter under dagen.

Under 2017 fick 1121 personer i Botkyrka kommun svenskt medborgarskap. Drygt 200 nya svenska medborgare tillsammans med sina familjer och vänner deltog i välkomstceremonin i Hågelbyparken. Totala ceremonideltagare för i år var hela 600 personer.

Sedan 2015 är det lag för alla kommuner att anordna medborgarskapsceremonier för att högtidlighålla nya svenska medborgare deras nya medborgarskap. Enligt denna lag ska kommunernas ceremonier bland annat förmedla att medborgarskapet innebär friheter, rättigheter och skyldigheter.

Ett svenskt medborgarskap ger bland annat

  • en absolut rätt att bo och arbeta i Sverige
  • rösträtt till riksdagsvalen
  • möjlighet att bli invald i riksdagen
  • möjlighet att till exempel bli polis och yrkesmilitär
  • möjlighet att arbeta i andra EU-länder

Källa: Migrationsverket , skatteverket, regeringen.se/medborgarskapslagen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 juni 2018