Stäng meddelande

Fler besök hos äldre med hemtjänst på grund av värmen

Närbild på ett vattenglas som fylls med vatten. Människor i förgrund och bakgrund.

Äldre är särskilt känsliga för värmen och behöver dricka extra mycket.

Det är extremt varmt just nu och äldre är särskilt känsliga för värmen. Därför anpassar Botkyrka kommun verksamheten inom hemtjänsten.
—Våra äldre påverkas naturligtvis av värmen. Därför gör vi fler besök där vi sitter ned en stund och ser till att de äldre får i sig vätska, säger Åsa Olsen, HR-operativ chef och tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Äldre är särskilt känsliga för värme. De har sämre förmåga att reglera kroppsvärmen och de har ibland också svårt att känna törst. Därför är det viktigt att som äldre dricka extra mycket, även om man inte är törstig. Det finns också andra saker som äldre kan behöva hjälp med för att bättre klara av värmen, till exempel att ordna svalare temperaturer inomhus.

För att möta äldres behov i värmen beslutade vård- och omsorgsförvaltningen idag om att tillfälligt anpassa verksamheten inom hemtjänsten. Så länge värmen håller i sig blir det fler tillsynsbesök där hemtjänstpersonalen sitter ned en stund med den äldre, och ser till att hen får i sig vätska. Samtidigt minskar man något på städningen, och prioriterar badrum, kök och platser där det är mycket smutsigt.

Beslutet baseras på rekommendationer från Stockholms Läns Landsting samt från samtal med chefer och personal inom hemtjänsten. Andra kommuner gör liknande anpassningar.

—Som äldre i Botkyrka ska du vara trygg med att omsorgen anpassar sig efter dina behov. Vi har just nu en extrem värmebölja och det tar vi nu hänsyn till när vi planerar vår verksamhet, säger Åsa Olsen.

Anpassningen gäller så länge värmeböljan pågår.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 juli 2018