Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande
  • Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Pressmeddelande: Botkyrka kommun anmäler sig själv till Skolinspektionen med anledning av sexuella övergrepp på förskola

Pressmeddelande: Botkyrka kommun anmäler sig själv till Skolinspektionen med anledning av sexuella övergrepp på förskola

Med anledning av att en tidigare anställd inom Botkyrka kommun erkänt sexuella övergrepp på en förskola gör Botkyrka kommun en anmälan till Skolinspektionen. Vi tillsätter också en extern utredning som kommer att genomföras av ett konsultföretag.

– Sanningen ska fram, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande utbildningsnämnden i Botkyrka kommun. Situationens allvar kräver en omfattande och granskande översyn av våra rutiner och vår hantering. Utöver anmälan till Skolinspektionen kommer vi att anlita en extern firma för att granska kommunens hantering. Men det räcker inte med att konstatera fel. Vi måste göra allt vad vi kan och använda alla resurser för att säkerställa att något liknande aldrig kan inträffa igen. Det är vår högsta prioritet.

En anställd på den kommunala förskolan Björkstugan i Botkyrka kommun är sedan den 31 januari 2020 häktad misstänkt för kränkande fotografering, grovt barnpornografibrott och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Den anställde har i häktesförhandling erkänt handlingarna och för närvarande pågår en polisutredning.

– I en så här allvarlig situation borde Skolinspektionen per automatik gå in och granska kommunen, men så är inte fallet, säger Anette Älmdalen, tf utbildningsdirektör. Därför anmäler kommunen sig själv till Skolinspektionen. För oss, barnens och vårdnadshavarnas skull är det viktigt att vända på varje sten. Från det att personen anställdes till den situation vi har i dag.

För mer information

Kontakta Botkyrka kommuns presstjänst, telefon 08-530 620 40.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 februari 2020