Stäng meddelande

Gymnasieelever presenterade sina företag på Stockholmsmässan

Rama Issa och Tibella Ergün från S:t Botvids gymnasium som startat företaget RIG UF

Rama Issa och Tibella Ergün från S:t Botvids gymnasium har startat företaget RIG UF. De säljer tröjor och vinsten använder de till stöd för hemlösa.

Idag presenterade gymnasieskolorna i Stockholms län sina UF-företag på mässan ”Entreprenörskap på riktigt” i Älvsjö. Mässan är världens största för ung företagsamhet med 680 utställande UF-företag och ca 2 600 UF-företagare. Från Botkyrka deltog 19 företag som startats av gymnasieelever.

UF-företag från Botkyrkas gymnasieskolor

Många av mässans företag hade affärsidéer som handlade om miljö, socialt företagande, livsmedel och friskvård/skönhet. Företaget 365Leage UF från Tullinge gymnasium drivs av Amel Karic´, Beshar Ibrahim, Vasif Mammadli, Jusuf Hassan och Michael Kalenda. Amel säger att

Vi vill skapa gemenskap och trygghet i Tullinge genom att anordna en fotbollsturnering för ungdomar mellan 16 och 20 år.

Amel Karic´,
Beshar Ibrahim, Vasif Mammadli, Jusuf Hassan, Michael Kalenda från 365League UF

Amel Karic´, Beshar Ibrahim, Vasif Mammadli, Jusuf Hassan, Michael Kalenda från 365League UF

RIG UF från S:t Botvids gymnasium drivs av Rama Issa och Tibella Ergün. Rama säger att

Vi vill bidra till en samhällsförändring genom att sälja tröjor och använda vinsten till att hjälpa hemlösa i Stockholm.

 Jennifer Gökinan, Sally Ramzi, Lisa Jonsson från Tumba gymnasium har startat Bellezza UF. Jennifer berättar att

Vi vill kombinera vårt intresse för skönhet med miljöengagemang. Vi säljer egendesignade smycken. En del av vinsten använder vi till att plantera blommor som bin ska kunna samla nektar ifrån.

Välbesökt mässa

Mässan var välbesökt och bland besökarna fanns Lars-Gustaf Jonsson, verksamhetschef för gymnasieskolan i Botkyrka. Han sa så här efter att ha besökt mässan:

  • Efter att ha träffat alla UF-företag från Tumba, Tullinge och S:t Botvids gymnasieskolor är jag glad och stolt. Både över eleverna och över de lärare som lotsat fram eleverna. I år genomsyras företagen av hållbarhet och socialt ansvarstagande i olika perspektiv. Många hade imponerande idéer och proffsiga presentationer. Inte visste jag att det går att göra närproducerade sugrör av vass från Albysjön som dessutom går att köra i diskmaskinen.

Ung Företagsamhet 40 år

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar de även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Organisationen stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Mer information

Ung företagsamhet på webben.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 februari 2020