Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Kommunen och civilsamhälle går ihop och handlar mat åt äldre

En äldre kvinna sitter vid ett bord och äter mat.

Med hjälp av kommunen och civilsamhället kan äldre nu få hjälp med att handla mat.

Nu kan Botkyrkabor som är 70 år eller äldre få sin mat och receptfria medicin levererad direkt till dörren. Det är kommunen tillsammans med Svenska kyrkan och Hela Människan som gått ihop för att hjälpa äldre under coronakrisen.

– Nu mer än någonsin behöver vi samarbeta med alla krafter i lokalsamhället för att skydda de mest sårbara. Därför känns denna satsning fantastiskt bra, säger Johan Nicander, anhörigsamordnare och ansvarig för projektet på Botkyrka kommun.

Hjälp varje vecka

Äldre Botkyrkabor som nu stannar hemma och inte kan få hjälp av någon närstående kan varje vecka få hjälp med att handla mat och receptfri medicin.

– I vår verksamhet möter vi många äldre och därför känns det extra bra att kunna hjälpa dem att handla mat och receptfria mediciner nu. För oss i Svenska kyrkan är det självklart att ställa om stora delar av vår verksamhet för att kunna göra viktiga insatser som denna mitt i en kris, säger Beatrice Lönnqvist, kyrkoherde i Botkyrka församling.

– Vi märker just nu ett ökat behov av stöd, särskilt från riskgrupper och människor i redan utsatta livssituationer. När en kris uppstår är det självklart för oss att snabbt göra det vi kan. Vi är därför glada att kommunen och Svenska kyrkan ser samverkan som en resurs, säger Mats Wåhleman, verksamhetschef på Hela Människan i Huddinge-Botkyrka-Salem.

Så går det till


  1. Beställ: ring Botkyrka kommuns anhörigsamordnare Johan Nicander, 08-530 610 69. Du kan ringa måndag-fredag kl. 09-15. Vid telefonsvarare, lämna ditt namn och nummer så återkommer vi.
  2. Du betalar bara för maten: Vi handlar mat och receptfri medicin och levererar det till din dörr. Du kan beställa max 10-15 varor till ett maxvärde av 500 kr. Inköpet och leveransen kostar ingenting för dig.
  3. Varje vecka kan du få hjälp av oss med dina inköp.

Andra initiativ i Botkyrka


  • Föreningen God Hjälplänk till annan webbplats förmedlar kontakt till privatpersoner som kan hjälpa till med både mat- och apoteksinköp.
  • Föreningen Äldrekontaktlänk till annan webbplats hjälper till med matinköp för de allra äldsta.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 april 2020