Tornets vård- och omsorgsboende inviger cykel-rickshaw för äldre

Äldre man och kvinna i cykel-rickshaw

Kerstin Fitger och Bertil Höglund kom på besök från Kärsdala vård- och omsorgsboende i Tullinge. Här testar de cykeln. Foto Tobias Fischer

Nu kan fler av Botkyrkas äldre komma ut på cykeltur – ett härligt sätt att komma ut, känna vinden i håret och umgås över generationsgränserna.

18 maj invigdes en cykelrickshaw för äldre på Tornets vård- och omsorgsboende i Norsborg. Med cykeln kan de äldre ta en tur tillsammans med personalen, anhöriga eller frivilliga medborgare i närområdet.

– Att komma ut i friska luften, umgås och se nya vyer kan vara mycket värdefullt. Både för den äldre och för den som cyklar med. Det här är en satsning på glädje, hälsa och livskvalitet, säger Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Viola från Tumba överlämnade cykeln till Tornet

Cykeln överlämnades av Viola Karlsson från Tumba vård- och omsorgsboende – det boende där kommunens två cykelrickshaws för äldre hittills har varit stationerade. Tillsammans med undersköterska Paula Cabrera startade hon från boendet i Tumba strax efter klockan tio på förmiddagen, för att dryga timmen senare rulla in till ett festligt mottagande på Tornet i Norsborg.

– Det är obeskrivligt, jag känner bara lycka, säger Viola.

Äldre kvinna skjutsas på cykel

Viola Karlsson och Paula Cabrera. Foto Sofia Karlsson

Fler äldre får tillgång till cykel

Medan Anita och Paula bjöds på lunch i restaurangen kunde Tornets äldre testa cykeln samtidigt som intresserade medborgare hade möjlighet att anmäla sig som cykelförare. På plats var även äldre och medarbetare från Kärsdala vård- och omsorgsboende i Tullinge, som kan tänka sig att besöka Tornet fler gånger under sommaren för att låna cykeln.

– Vi är glada att kunna erbjuda fler roliga aktiviteter för de äldre. Med en cykel i Norsborg och en i Tumba får fler äldre tillgång till cykeln. Samtidigt ökar tillgängligheten för volontärer och anhöriga. Vi hoppas på många fina cykelturer i sommar, säger Petra Oxonius, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Fakta cykelrickshaws för äldre

  • Botkyrkas cykelrickshaws finns på Tumba vård- och omsorgsboende och på Tornets vård- och omsorgsboende i Norsborg. Cyklarna kan även användas av äldre på andra vård- och omsorgsboenden i Botkyrka.
  • Anhöriga och medborgare som vill ta med de äldre på cykeltur behöver först få en utbildning hur cykeln fungerar. Utbildningen ges av äldreomsorgsens Botkyrkafixare Daniel Aouat. Cykeln bokas sedan direkt med boendet.
  • Initiativet att köpa in cyklar till vård- och omsorgsboenden kommer av ett medborgarförslag som vård- och omsorgsnämnden fattade beslut om 2016. Konceptet kommer ursprungligen från Danmark och handlar om att öka hälsan hos äldre.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 december 2017