Stäng meddelande

Tips om unga, alkohol, tobak och droger

Nej till Alkohol, tobak och droger

Det finns mycket vi vet om unga, alkohol, tobak och droger - Och det finns många myter. Som förälder kan det ibland vara svårt att veta vad som är rätt att säga och göra.

Här hittar du tips och fakta till dig som förälder.

Att bli tonårsförälder är inte alltid så lätt

Och det är inte så lätt att bli tonåring heller. Flickorna och pojkarna utvecklas fysiskt och psykiskt, samtidigt som de söker sin identitet i gränslandet mellan barn och vuxen. Det är mycket nytt att ta ställning till, många nya spännande utmaningar - men också nya risker.

Som förälder vill man ge lika mycket kärlek och tydliga ramar som förut, men samtidigt mer ansvar och frihet - det är inte alltid lätt att veta hur man ska balansera detta.

Tonåringarna bryr sig om vad vi vuxna säger

Det är lätt som förälder att tro att det inte spelar någon roll vad vi säger - men tonåringar vill veta vad föräldrarna tycker. Även om det inte verkar så i stunden. Barn mår bra av att föräldrar engagerar sig, lyssnar och bryr sig - men även av att föräldrar är tydliga med vad de tycker och varför.

Barn förväntar sig att föräldrar sätter gränser och drar sig sedan för att passera dessa.

Som förälder kan du göra skillnad - Tips på hur!

Vad det än gäller så är du som förälder den viktigaste personen i ditt barns liv.

Nedan hittar du länkar och material till dig som förälder med massvis av tips, argument och fakta om unga, alkohol, tobak och droger som kan underlätta samtalet med din tonåring.

Vill din tonåring läsa mer själv?

Information riktad till ungdomar finns på hemsidorna:

  • Drugsmart - där ungdomar kan ställa sina egna frågor om alkohol och andra droger till experter, hitta svar till de vanligaste frågorna och aktiviteter för 13-19 åringar att engagera sig i!
  • ​Ungdomsmottagningen på nätet (UMO) för barn och unga vuxna 12-25 år. Ungdomsmottagningen diskuterar flera viktiga ämnesområden som påverkar våra ungdomar - bland annat kroppen, sex, identitet och psykisk ohälsa

Hjälp ditt barn fatta egna kloka beslut i livet.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 november 2018
Barn & utbildning