Stäng meddelande

Hjälp ditt barn tacka nej till alkohol

"Jag har en hjärna" kampanjbild från #hejdåalkoholskador​​​​

"Jag har en hjärna" kampanjbild från #hejdåalkoholskador​​​​

Som förälder kan du påverka mer än vad du tror. Här hittar du tips om hur du kan prata alkohol med din tonåring därhemma.

Härliga högtider och lediga dagar!

– är också risktillfälle under året då många unga dricker alkohol​ - många för första gången. De största risktillfällena är valborg, skolavslutning, höstlov/halloween och jul och nyår.

Minderåriga som dricker alkohol utsätts för mycket större risker än andra. Detta kan vara allt från skador på hjärnan och kroppen, till olyckor som resultat av sitt eget eller någon annans drickande. Alla olyckor är alltid allvarliga – men även de vanligaste problemen som att tappa bort sina värdesaker, hamna i gräl eller ha oskyddat sex är inte heller så kul.​

Dessutom är det vanligt att också testa tobak och cannabis när man är berusad.

#hejdåalkoholskador!

#hejdåalkoholskador!

 

Har du barn hemma som fyller 14 år i år? ​​

Tonårsparlören är en liten men klok bok fylld med frågor och svar om ungdomar och alkohol som gör det enklare att prata om alkohol hemma.

Lagom till Valborg varje år får alla familjer med barn i 14-årsåldern Tonårsparlören direkt hem. Vill du också läsa den?

Bläddra i boken online, lyssna på den som ljudbok, ladda ner den eller beställ den hem på Tonårsparlören.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Tips om alkohol och tonåringar på olika språk

Under relaterade dokument längst ner på denna sida kan du ladda ner foldrar på olika språk. I foldrarna hittar du tips om hur du kan prata om alkohol med ditt barn.

Tänk om! - se filmen som visar tre skäl till att säga nej

Tänk om är en film som är minde än 1 minut lång och visar tre skäl att säga nej om din tonåring ber dig att köpa ut.

Se filmen och läs mer om varför du inte ska köpa ut till din tonåring på Tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nu slår vi hål på myterna!

Det finns många myter om alkohol och ungdomar. Forskning från Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning (CAN) har hjälpt till att slå hål på följande:

Myt nummer 1

"Att dricka alkohol är en del av ungdomen. Då är det väl bättre att de får alkoholen från någon de känner än en okänd."

En ny undersökning visar att två tredjedelar av de ungdomar som dricker, skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på alkohol genom någon de känner. De skulle välja att inte dricka.

Myt nummer 2

"Ett glas vin hemma hjälper till att avdramatisera alkoholen – unga utvecklar bättre alkoholvanor."

Forskningen visar tvärtom. Unga som bjuds på eller förses med alkohol dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet. Ungdomar lär sig inte och kontrollera​ sina alkoholvanor – de lär sig istället att dricka.

Myt nummer 3

"Det spelar ingen roll vad jag säger – ungdomar gör som de vill!"

Faktum är att ditt nej gör skillnad. Forskningen visar att tonåringar dricker mindre eller inte alls om de möts av tydliga gränser och förväntningar från vuxna. Som vuxen är du en förebild och ungdomar förväntar sig att du förklarar gränserna.

Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – även om det inte alltid verkar så.

Inse din stora betydelse. Forskning visar att en tydlig inställning mot drickande före 18 års ålder leder till att tonåringar börjar dricka senare, dricker mindre och får mindre problem kopplade till alkohol, berättar folkhälsosamordnaren i Botkyrka Kommun

Tips till dig som förälder:

  • Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj.

Exempelvis inget drickande före 18 års ålder. Barn som är väl medvetna om föräldrars förväntningar, lever lättare upp till dem.

  • Prata med äldre syskon - vanligaste källan till alkohol.

Det händer oftare än man tror att äldre syskon och kamrater köper ut alkohol till sina minderåriga syskon och vänner. Tala om detta hemma.

  • Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol.

Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

  • Prata ihop dig med andra föräldrar.

Gemensamma regler kring exempelvis fester, alkohol, tider är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att ”alla andra får” verkningslösa.

  • ​Stå på dig - Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser.

Som förälder kan man tycka att ”någon enstaka gång” inte är så farligt å länge man själv bjuder – men egentligen ger du en signal att alkohol ändå är okej. Att både varna och bjuda på alkohol, ger motstridiga signaler.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 november 2018
Barn & utbildning