Stäng meddelande

Varför är alkohol, tobak och droger farligt för unga?

Med alkohol ökar riskerna för olyckor, att bli sexuellt utnyttjad, rånad eller misshandlad. Cannabis hämmar utvecklingen till vuxenhjärna och den intellektuella förmågan försämras.

Dricker ungdomarna alkohol - testar de narkotika?

Allt färre unga dricker alkohol, såväl i Botkyrka som i hela Sverige. Det visar flera undersökningar kring tonåringar och deras levnadsvanor. Samtidigt finns det tonåringar som dricker ofta och mycket. Och det är oroande.

Majoriteten unga har inte testat narkotika. Men attityderna till cannabis (marijuana och hasch) blir alltmer liberala bland unga och många myter sprids om att det inte är farligt. Forskare världen över är dock eniga om att bruk kan leda till allvarliga konsekvenser såväl fysisk och psykiskt som socialt och intellektuellt.

Vad kan hända om flickorna och pojkarna dricker?

  • Tonåringar är extra känsliga och blir lätt berusade. För en tonåring kan det vara svårt att veta hur mycket de kan dricka. Ofta bli de berusade alldeles för fort. I tonåren är man dessutom extra känslig. Hjärnan utvecklas ända upp till 25-årsåldern. Ju tidigare i livet som man börjar dricka desto större är risken för ett framtida alkoholberoende. Dricker tonåringar ofta kan det lätt leda till ett beroende på bara några år.
  • Risken för olyckor och våld ökar när tonåringar dricker. Dessutom försämras förmågan att bedöma olika situationer. Då ökar risken för alla typer av olyckor - exempelvis trafik-, brand- och drunkningsolyckor. Studier visar att i åtta av tio fall av våldsbrott finns alkohol med i bilden. Ofta är både förövaren och offret berusade. Alkohol skapar också ofta problem i relationer. Undersökningar visar exempelvis att många tonåringar som varit berusade har hamnat i gräl med sina kompisar, haft sex fast de egentligen inte ville eller haft sex utan att använda skydd.
  • Alkohol - inkörsport till andra droger. Undersökningar visar att de allra flesta som testar narkotika gör det när de druckit alkohol och blivit berusade. Är man berusad kan det vara svårare att stå emot grupptryck. Det finns också ett starkt samband med alkohol och tobak. Är man van att röka är steget inte så stort till att testa droger som röks, så som cannabis. Så vill du hålla din eller andras tonåringar borta från droger, så är ett sätt att hjälpa henne eller honom att avstå från alkohol och tobak.

Cannabis - många unga ovetande om de negativa effekterna


  • Svårigheter med koncentration och minne

Hjärnan påverkas av cannabis och det kan leda till att man blir tankspridd och svarar frånvarande. Man kan få svårt att minnas saker som nyligen har hänt och svårt att lära sig nya saker.

Cannabis hämmar också utvecklingen till vuxenhjärna samtidigt som cannabisrökares hjärnor åldras tidigare. Ny forskning visar också att den som röker mycket kan få en bestående försämring av den intellektuella förmågan - även efter att man slutat med cannabis.

  • Sociala konsekvenser - t.ex. i skolan

Det kan därför vara svårt att få skolarbetet att fungera om man röker cannabis regelbundet. Skolk och byte av kamrater kan vara signaler att hålla utkik efter. Konflikter hemma är en annan konsekvens. Det kan också leda till svårigheter att få körkortstillstånd eller när man söker vissa typer av jobb, om polisen upptäcker och rapporter att flickan eller pojke använt narkotika

  • Ökad risk för allvarliga psykiska sjukdomar

Andra allvarliga konsekvenser​ kan vara ångest, panikkänslor och depression. En del får också psykoser.

  • Mer cancerframkallande än vanlig tobaksrök

Cannabisrök innehåller dessutom mer cancerframkallande ämnen än tobaksrök. De flesta ungdomar som börjar med cannabis röker också vanliga cigaretter.

  • Indirekt skador som trafikolyckor

Cannabisrus ökar också risken för bl.a. trafikolyckor.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 november 2018
Barn & utbildning