Störningsinformation:
Eldtomta strand är utan vatten
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Vanliga frågor och svar

Här kan du läsa de vanligaste frågorna och svaren som vårdnadshavare har om skolvalet.

1. Måste jag aktivt söka skola?

Ja, du som är vårdnadshavare till barn i Botkyrka som ska börja i förskoleklass eller redan går i skolan men som måste byta skola för att gå klart grundskolan.

2. Hur och när söker jag?

Skolvalet sker en gång per år. Ansökningstiden för skolvalet 2018 är mellan 15 januari och 5 februari.

När som helst under året kan du byta skola eller ansöka om plats om du är nyinflyttad. Du ansöker om plats här på webben genom att logga in på vår e-tjänst för skolvalet med e-legitimation eller användarnamn och lösenord.

Länk till e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

3. Måste båda vårdnadshavarna logga in och göra skolvalet?

Ja, om det finns två vårdnadshavare. Den ena vårdnadshavaren väljer tre skolor, fritidshem och eventuellt modersmålsundervisning. Sedan loggar den andra vårdnadshavaren in och bekräftar ansökan för att den ska bli godkänd.

4. Vad krävs för att logga in?

Enklast är att använda e-legitimation, den får du via din bank. Du kan också logga in med användarnamn och lösenord. Det ansöker du om genom webbtjänsten (ej inloggad) eller på ett medborgarcenter.

5. Vad händer om det är för många sökande?

Skolan gör ett urval enligt vissa antagningsregler. På kommunala skolor utgår man i fösta hand ifrån syskonförtur och i andra hand ifrån relativ närhet. Syskonförtur gäller endast om det äldre syskonet går i årskurs 1–5 när det yngre syskonet börjar skolan på höstterminen. Friskolorna kan ha andra urvalskriterier, till exempel skolkö.

6. Var får jag mer information om skolvalet?

Vänligen ring kommunens medborgarcenter på 08-530 610 00 eller besök oss. Om du har frågor om en specifik skola så ta kontakt med den.

7. Vad händer om jag inte söker skola?

För att kunna påverka var ditt barn kommer att få plats måste du aktivt söka plats. Om du inte gör ett skolval kommer ditt barn att placeras i en skola i ditt område där det finns plats kvar. Även om ditt barn redan går i en kommunal förskola i närheten av en grundskola i Botkyrka kommer han eller hon inte automatiskt att få plats i den skolan.

8. När kan jag ansöka om skolbyte?

Från och med den 1 juli kan du ansöka om skolbyte i e-tjänsten som finns på botkyrka.se/skolvalet. Medborgarcenter kan hjälpa den som är osäker.

9. Kan jag överklaga skolvalsplaceringen?

Du kan också överklaga skolvalsplaceringen genom att mejla utbildning@botkyrka.se. För att överklagan ska bli rätt gjord rekommenderar vi vårdnadshavaren att noga läsa informationen på https://www.overklagandenamnden.se/sv/Om-du-vill-overklaga​
länk till annan webbplats
Senast 29 april 2018 kan du skicka in din överklagan till oss.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 mars 2018
Barn & utbildning