Stäng meddelande

Frågor och svar

Vilka åldersgränser finns för studier inom vuxenutbildningen?

Du är behörig att studera inom vuxenutbildningen från och med hösten det år du fyller 20. Du som har slutbetyg från gymnasieskolan är behörig även om du är under 20 år. Uppåt finns det ingen åldersgräns, men du har bara rätt till studiemedel till och med det år du fyller 56.

Hur kan jag höja mina betyg?

Om du behöver höja ditt betyg gör du en prövning. Det innebär att du tenterar av den kurs du vill höja dina betyg i. Detta kostar 500 kr. Vänd dig till vägledningsenheten på Botkyrka Vuxenutbildning om du vill veta mer.

Hur blir min studieekonomi?

Det är olika regler beroende på vilken utbildning du läser. Läs på CSN:s hemsida för att ta reda på om du kan få studiemedel för den utbildning du ska läsa.

Kan jag söka studiemedel när jag läser SFI?

Du kan inte få studiemedel för enbart SFI-studier.

Hur gör jag när jag har en utländsk utbildning?

Du behöver kontakta Universitets- och högskolerådet för att få dina utländska betyg eller utbildning bedömd. Det gäller båda gymnasiala och högskole-utbildningar. Behöver du hjälp med detta går det bra att kontakta Botkyrka kommuns studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig med ansökan. För mer information följ länk till höger till Universitets- och högskolerådet.

Vilka betyg behöver översättas till svenska?

Alla handlingar måste vara översatta av en auktoriserad översättare. Du kan få hjälp med att hitta en översättare genom att kontakta Kammarkollegiet. Betyg utfärdade på engelska, franska, spanska, tyska, norska eller danska behöver inte översättas. Betygshandlingar på finska och isländska behöver inte heller översättas.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 mars 2020
Barn & utbildning