Dans

Människor som dansar

Drömmer du om att dansa på en stor scen eller vill du dansa för din egen skull med andra i din ålder? Dans är så mycket mer än att träna steg. Dansen är ett språk bortom orden, ett sätt att uttrycka musik och känslor på kroppens eget vis.

På Botkyrka kulturskola kan du välja på en rad olika dansstilar. Drömmer du om att dansa på en stor scen eller vill du dansa för din egen skull och få tillfälle att dansa med andra i din ålder? Våra välutbildade danspedagoger har kunskap att hjälpa dig vidare i din dansutveckling från den nivå DU befinner dig på. Vi KAN dans och vet hur du på bästa sätt tränar din kropp för att kunna använda dig av den och förebygga skador. Målet är att du ska utveckla din kroppskontroll, ditt formspråk och din känsla för musik och rytm. Dans är ett roligt, spännande, härligt och lustfyllt sätt att uttrycka sig på.

Vi har ​dansgrupper för barn och ungdomar, nybörjare och fortsättningsgrupper samt ett avancerat program för de elever som vill satsa lite mer på dansen. Varje termin avslutas med en dansföreställning eller dansuppvisning. Du är garanterad 12 lektionstillfällen per termin men oftast hinner det bli fler tillfällen då vi till stor del följer grundskolornas terminsupplägg.

 

DANSLEK

Ålder 3-4 år

Här introduceras du på ett lekfullt sätt till dansen. Vi låter fantasin och kreativiteten flöda och introducerar dansen på barnens nivå . Vi stampar, trippar, virvlar samt tränar balans och styrka och tränar på så sätt upp både grov- och finmotorik . Dansleken tränar uppfattningen av rummet och att dansa med varandra och vi jobbar med enkla rörelser och olika rörelsekvalitéer. Läraren baserar sin undervisning på barndanspedagogik. Från dansleken fortsätter färden till förberedande dans. Grupperna är åldersindelade.

FÖRBEREDANDE DANS

Ålder 5-6 år

Genom lek närmar vi oss dansen. Du får en ökad förståelse för din smidighet, balans, styrka och hållning. Med leken som medel provar vi på små danstekniska övningar för att ge grunden för den fortsatta dansträningen. Vi börjar göra kortare danskombinationer där du tränar på att lära dig ett rörelsemönster. Du får prova att använda din egen fantasi och kreativitet i dansen. Läraren baserar sin undervisning på barndanspedagogik. Undervisningen ger dig en grund inför dansmixen eller den klassiska baletten. Grupperna är åldersindelade.

BALETT

Ålder från 7 år

Den klassiska baletten är en av de äldsta dansformerna i Europa och är grunden för många olika konstnärliga dansformer. Balett är en dansform med stor disciplin och en väl utarbetad rörelsetradition där man tränar kroppshållning, styrka, smidighet och musikalitet. Vi börjar vid balettstången där du i olika övningar tränar de grunder som sedan ska utföras på golvet och i längre kombinationer. Grunderna hjälper dig sedan att kunna utföra smidiga rörelser, piruetter, förflyttningar och höga hopp.

DANSMIX

Ålder 7-10 år

Dansmixen är till för att ge dig en bred dansgrund. Här får du som gillar att dansa prova på flera olika dansstilar. Allt från jazzdans och streetdance till modern dans och improvisation (Dock ej balett som väljs separat). Vi gör en uppvärmning och tränar grunder i olika dansövningar. Vi tränar olika rörelser och rörelsekvalitéer som är typiska för de olika dansstilarna. Du får träna upp smidighet, musikalitet och uttryck, i olika kombinationer och koreografier, till olika musikstilar. Dansmixen ger dig grunden för att sedan välja vidare bland våra dansstilar. Grupperna är åldersindelade.

SHOWDANS

Ålder från 10 år

Showdans är en utveckling av jazzdans och delar därför samma grundteknik. Jazzdansen rymmer mycket och namnet kan ibland vara missvisande eftersom själva dansstilen kom till då jazzmusiken var populär. Men dansstilen utvecklas ständigt och idag finns en rad genreblandningar inom jazzdansen. Den är influerad av musikens olika genrer och stilar. Idag ses jazzdansen främst på musikalscener , i musikvideos eller på stora dansscener. På lektionerna möter du allt från showjazz till streetjazz och lyrisk eller modern jazz. Vi arbetar med kroppshållning, smidighet, styrka, balans, koordination och musikalitet i uppvärmnings- och teknikövningar. Vi arbetar med grundsteg inom jazzdansen samt längre kombinationer och koreografier. Grupperna är indelade efter ålder och nivå.

STREETDANCE

Ålder från 10 år

Streetdance är ett samlingsnamn för en rad olika danser som utvecklats på bl.a. gator och klubbar i USA. Exempel är locking, breaking, popping, house, och new style/hiphop. Idag ses Streetdance mycket i musikvideos och på stora dansscener eller i ”battles” likväl som ”streetshows” på gatan. Beroende på lärare och gruppens önskningar provar vi så många av stilarna som möjligt men betoningen på undervisningen beror givetvis på lärare. På lektionerna arbetar vi med kondition, styrka, koordination, smidighet och musikalitet. Du får lära dig grundsteg och rörelser samt olika ”grooves” från de olika stilarna och vi arbetar med längre kombinationer, koreografier och improvisation. Grupperna är indelade efter ålder och nivå.

INDISK DANS

Ålder från 7 år

Vill du lära dig indisk dans? Usha Balasundaram lär ut både traditionell och modern stil. Vi har kurser för både nybörjare och avancerade.

KULTURSKOLANS AVANCERADE PROGRAM - DANS

Ålder 11-20 år

Kulturskolans avancerade program är till för dig som är beredd att satsa extra på ditt dansande och som vill utöka dina danskunskaper. Undervisningen sker i dansstudion Spegeln på Botkyrka kulturskola.

Dina lärare kommer att ha utvecklingssamtal tillsammans med dig innan terminsslut. Ni sätter då upp mål för kommande termin. Målen följs upp under terminens gång eller vid nästa terminsslut.

Till Avancerat Program görs ett inträdesprov som hålls inför varje läsår. Avgift för avancerat program är 750 kr per termin.

FÖRBEREDANDE KAP

Programmet är för dig som dansat tidigare. Du kan söka Förberedande KAP från det år du fyller 11.

I programmet ingår:

  • Show/Jazzdans, Streetdance och Balett. Dansstil varierar beroende på termin
  • 2 dansklasser i veckan varav en valfri
  • Minst 2 uppvisningstillfällen.

KAP

Programmet är för dig som är 14-20 år och som dansat ett tag. Du kan söka från det år du fyller 14. Dispens upp till 22 år kan lämnas. Du söker på särskild blankett.

I programmet ingår:

  • Jazzdans, showdans, streetdance, balett och modern dans
  • 2 dansklasser i veckan. Dansstil varierar beroende på termin
  • Minst 3 uppvisningstillfällen
  • Möjlighet att delta i valfri danskurs övrig tid
Relaterade länkar
Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 januari 2018
Bibliotek & kultur