Musik och sång

Musik banner

Sjung eller spela instrument på Botkyrka kulturskola! Här finns massor av ämnen att välja bland. Vi vill att du ska utveckla din egen förmåga och känna glädje i musiken.

Till vissa ämnen som till exempel piano och gitarr kan det vara svårt att hitta lediga platser. Väljer du ett annat instrument har du lättare att få en plats på kulturskolan.

Kurser i instrumentspel kan bokas tidigast från 8 års ålder. Se nedan vilka åldrar som gäller för respektive instrument.

All nybörjarundervisning sker i grupp.

TRÄBLÅSINSTRUMENT

från åk 3

Blockflöjt, tvärflöjt, oboe, klarinett, saxofon och fagott. Väljer du något av träblåsinstrumenten får du möjlighet att vara med i någon av våra många ensembler och orkestrar. I undervisningen ingår både notläsning, gehörsspel och teknik. Alla träblåsinstrument utom blockflöjt kan du hyra på kulturskolan.

BLECKBLÅSINSTRUMENT

från åk 3

Trumpet, horn, trombon, baryton och tuba. Med dessa instrument får du möjlighet att vara med i någon av våra många ensembler och orkestrar. I undervisningen ingår både notläsning, gehörsspel och teknik. Alla bleckblåsinstrument kan du hyra på kulturskolan.

STRÅKINSTRUMENT

från åk ​3

Fiol, altfiol och cello. Från och med andra terminen deltar du i en av stråkorkestrarna eller någon annan ensemble på kulturskolan. I undervisningen ingår både notläsning, gehörsspel och teknik. Kulturskolan har stråkinstrument som du kan hyra. De finns i alla storlekar. Vi hjälper dig att hitta ett instrument som passar just dig.

GITARRINSTRUMENT

från åk 3

Gitarr, elgitarr och elbas. Väljer du något av gitarrinstrumenten får du möjlighet att vara med i någon av våra gitarrorkestrar eller rock- och popgrupper. I undervisningen ingår både notläsning, gehörsspel och teknik.

PIANO

från åk 3

På piano har du många möjligheter att spela tillsammans med andra. Undervisningen för nybörjare sker alltid i grupp och vi spelar tillsammans redan från början. I undervisningen ingår både notläsning, gehörsspel, ackordspel och teknik.

SÅNG

från åk 3

I sångundervisningen får du utveckla din röst utifrån dina egna förutsättningar. Du lär dig sång-och andningsteknik och får sjunga i många olika genrer. Om du vill får du sjunga på konserter.

KÖR

Ålder från åk 3

Att sjunga i kör är kul och till oss är alla välkomna! Vi arbetar åldersindelat och sjunger sånger i olika genrer. Körerna deltar också i våra konserter.

MUSIKAL

från åk 5

Här arbetar du tillsammans med en sångpedagog och en danspedagog med grunderna i sång och dans. Vi blandar olika genrer och sätter ihop shownummer till en föreställning.

SLAGVERK

från åk 3

I slagverksundervisningen arbetar vi med olika stilar och genrer, notläsning och instrumentkännedom. I vår slagverksstudio finns allt - trumset, marimba, vibrafon, congas, klockspel, djembetrumma och mycket mer. Som slagverkare finns många ensembler och orkestrar att välja mellan, i blandade stilar och genrer.

KULTURSKOLANS AVANCERADE PROGRAM - MUSIK

Ålder 13-20 år

Det avancerade programmet är för dig som kommit en bit på vägen. Dispens upp till 22 år kan lämnas. Du söker på särskild blankett.

Varje lärare lägger upp en studieplan tillsammans med dig. Ni sätter då upp mål för terminen. Målen följs upp under terminens gång eller vid terminsslut.

I programmet ingår:

  • Undervisning på huvudinstrumentet 40 min/vecka
  • Deltagande i ensemble/orkesterspel
  • Möjlighet att delta i teorikurs
  • Möjlighet att delta i någon av kurserna brukspiano, bruksgitarr eller brukssång

Avgift för avancerat program är 750 kr per termin.

Övriga bi-instrument kan erbjudas i mån av plats till ordinarie pris 350 kr.

ENSEMBLE

På Botkyrka kulturskola har du möjlighet att vara med i en mängd olika orkestrar och ensembler. Att delta i ensemble på ditt instrument kostar inget extra. Det ingår i priset för din kurs.

  • För blåsarna finns t ex Nybörjarblås, Gryningspatrullen och Stjärnligan.
  • För dig som spelar stråkinstrument finns Nybörjarstråk.
  • Gitarreleverna har gitarrorkestrar där du får prova på att spela även alt- och basgitarr.
  • I kulturskolans irländska ensemble Whistles kan du vara med på olika instrument. Likaså i soulbandet Souled.

Botkyrka kulturskola har även en mängd smågrupper, allt från slagverksensembler till rockband. Kanske har du själv en idé om vad just du vill spela?

Relaterade länkar
Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 februari 2018
Bibliotek & kultur