Stäng meddelande

Sommarläger på Hogslaby 2017

Under tre veckor har vi jobbat tillsammans med sex stycken feriepraktikanter, vi har haft mycket pyssel för oss och förberett inför sommarlägret.

Sommarläger i Hogslaby 

Luffarslöjd

I Hogslaby har vi haft ett sommarläger för barn i Botkyrka mellan 8 och 11 år. Vi har tillsammans med barnen lekt, lärt oss järnåldershantverk, lagat mat och byggt hus. Barnen har fått lära sig alla möjliga olika slags hantverk.
De har arbetat både med trä och järn men också med ull, både att karda, tova samt spinna egen tråd. Vi lade grunden med materialen och sedan har deras fantasi och kreativitet fått bestämma formen och målet.

Förutom att få pröva på hur det kan ha varit att leva på järnåldern fick barnen också pröva på att vara arkeologer. Vi grävde oss ner i kulturlagren och utforskade fynd från forna tider.

 Det finns mycket att göra i en järnåldersby. Förutom att smida amuletter och skjuta pilbåge har vi även lagat mat. För det går inte att jobba på tom mage – särskilt inte när man bygger hus!

Du kan läsa mer om vårt husbygge nedan.

Barnen prövar arkeologi

Husbygge i Hogslaby 

Pedagog och praktikant lerklinar

Vi har under en tid hållit på att bygga ett nytt hus i
Hogslaby. Det är ett treskeppigt långhus gjort nästintill helt i trä. Huset är tänkt att simulera ett boningshus men kommer naturligtvis att användas till lite allt möjligt. Bygget är ett pågående arbete som involverat många människor. När vi haft pedagogisk verksamhet i byn har barnen fått pröva på att fläta väggarna och när vi haft öppet för allmänheten har besökare fått ”dra sitt strå till stacken”.

Vi har haft hjälp av praktikanter under tre veckor och tillsammans har vi hunnit så pass långt med flätningen av väggarna att vi har kunnat börja lerklina dem. Att lerklina är en spännande process. Först måste leran magras, rätt mängd sand och halm ska tillsättas så att leran inte spricker när den torkar. Vi har grävt upp leran själva, från vår alldeles egna havsbotten i byn, och sedan magrat med olika typer av sand och halm. Sedan klappar vi på leran på de flätade väggarna. Slutresultatet är fantastiskt.

Färdig flätad vägg som lerklinats
Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 maj 2018
Bibliotek & kultur