Störningsinformation:
Problem med vattenförsörjning i Tullingeberg
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Carl Fredrik Adelcrantz

Carl Fredrik Adelcrantz (1716-1796) var först Adolf Fredriks och sedan Gustav III:s hovarkitekt. Han ritade bl.a. Drottningholmsteatern, Kina slott och Adolf Fredriks kyrka. I Botkyrka ritade han Sturehovs slott.

Den tidiga karriären

kyrka

På 1740-talet blir han hovman och vän till tronföljaren Adolf Fredrik och hans hustru Lovisa Ulrika. I början av 1750-talet gör han en studieresa i Europa. Men redan innan han gav sig av hade han gjort sitt första stora verk; Hovteatern vid Ulriksdal. Ulriksdal var Adolf Fredriks favoritslott och saknade en bra teater. 1753 stod den färdig. Adelcrantz fick nu fler uppdrag. 1763 ritade han Kina slott. Det var tänkt som en tillflyktsort och speciellt Lovisa Ulrika älskade det. Det var klart 6 år senare. 1766 slutförde han Drottningholms slottsteater. Det låg honom uppenbarligen varmt om hjärtat för han investerade mycket egna pengar i det. Som plåster på såren för den dåliga ekonomin blev han upphöjd till friherre. 1768-1774 byggde han Adolf Fredriks kyrka vid nuvarande Sveavägen i Stockholm.

Den sena karriären

Sturehov

1778 fick han av riksrådet Johan Liljencrantz i uppdrag att rita en herrgård. Det blev hans främsta herrgårdsbyggnad och heter Sturehov och ligger i norra Botkyrka. Den är ett utsökt exempel på gustaviansk stil. Byggt i två våningar och inrett med bl.a. kakelugnar från Marieberg. Hans sista stora projekt blev Norrbro. Den skulle förbinda Gamla stan med Helgeandsholmen och vidare till Norrmalm. En översvämning hade visat hur stort behov det var av den. 1781 godkändes Adelcrantz förslag av kungen och bron står i stora delar fortfarande kvar. Den äldsta kvarvarande bron i Stockholm.

Ålderdomen

1795 får han avsked vid 79 års ålder och drabbas dessutom av cancer. Ett år senare dör han och begravs på Katarina kyrkogård. Eftersom han var ogift dog den friherrliga grenen Adelcrantz ut med honom.

Källor till C.F. Adelcrantz

  • Fogelmarck, Stig: C.F. Adelcrantz - ett gustavianskt konstnärsöde; 1995
  • www.historiesajten.se: Carl Fredrik Adelcrantz
Relaterade länkar
Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2017
Bibliotek & kultur