Stäng meddelande
man med mustasch

Gustav de Laval

Gustaf de Laval (1845-1913) är mannen som
levde som om morgondagen inte fanns. Han
är mannen bakom 92 uppfinningar och 37
företag. Hans mest berömda uppfinning,
mjölkseparatorn, lade grunden till det som
skulle bli Alfa Laval.

Barndom och uppväxt

Han växer upp i Orsa i Dalarna. 1872 tar han doktorsexamen. Han är mycket religiös och övertygad om att om att han på något sätt är utvald att göra Sverige bättre. Det han är rädd för är ”att inte hinna med” för att använda hans egna ord.

Karriär

Enligt honom är det han som ska förändra Sverige, kapital får andra fixa. Som han kanske skulle ha uttryckt sig: Vad är väl en ynklig låneväxel mot en maskin som ska förändra världen? Gustaf de Laval kommer med briljanta idéer, lovar och glömmer. Ändå utstrålar han lugn och säkerhet. Hans vanligaste svar när någon frågade honom om ekonomi var: Det där ordnar sig. Jag ska bara göra klart min uppfinning”. De två grundprinciper vilka de flesta av hans uppfinningar utnyttjade var farten och centrifugalkraften.

AB Separator

Han presenterar i december 1877 sitt utkast till mjölkseparatorn för Oskar Lamm som satsar pengar på idén. 1882 säljs 560 exemplar och 1883 bildar de AB Separator ihop. Samma år presenterar han sin andra stora säljsuccé, den roterande ångturbinen. 1886 tröttnar Lamm på de Lavals egensinnighet och hoppar av. En ny partner måste hittas. Han lyckas med det och 1894 köps Hamra gård för att användas som försöksgård för nya modeller av separatorer och ett modelljordbruk. Men hans uppfinningar gör succé hos folket. På sin 50-årsdag 1895 hyllas han av en folkmassa utanför sin bostad på Strandvägen. Alla, utom de som lånat honom pengar, älskar honom. Två år senare spricker det. Utmätningsmännen går över tröskeln och bär med sig allt av värde. Separator klarar sig och blir så småningom Alfa Laval.

Slutet på karriären

De återstående åren fortsätter han hela tiden med diverse uppfinningar, ritningar till helikoptrar, ångturbindrivna bilar och svävare. När svävaren slutligen börjar tillverkas i stor skala av ett brittiskt företag hamnar det i problem p.g.a. de Lavals patent ett antal årtionden tidigare. 1913 drabbas han av cancer och han ligger begraven på Norra kyrkogården i Stockholm. Visionären lämnade bakom sig ett blivande världsföretag, 100 strålande idéer och 1000 oinlösta skuldsedlar. Vid sin död var han skyldig nästan 5 miljoner riksdaler men hans tillgångar uppgick bara till 1000 kronor. ”De höga hastigheternas man” står det på gravstenen.

Källor till Gustav de Laval

  • Karlsson, Petter & Erséus, Johan: Svenska uppfinnare; 2003
Relaterade länkar
Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 november 2017
Bibliotek & kultur