Störningsinformation:
Eldningsförbud i Stockholms län / Fire Ban in Stockholm County
Dölj meddelande

Drömdeg - Beviljade projekt 2016

Här hittar du exempel på projekt som fått stöd genom Drömdeg.

Beviljade projekt 2016

Sauda Luzze skapar konstutställningen – Through my black eyes

Vad betyder det att vara svart och växa upp i Sverige ett vitmajoritet samhället?
Det behövs fler berättelser som speglar det svenska folket. Fler unga måste få chansen att uttrycka sig i form av konst som tar plats i offentliga rum. Därför är konstutställningen through my black eyes en utställning där unga Afrosvenska berättelser tar plats i form av konst. Plats och tid meddelas senare.

Fotoutställning

Madiha Saeed skapar med stöd av Drömdeg fotoutställningar runt om i Botkyrka. Plats och tid meddelas senare.

PicturePerfect är känd för sina bilder av förorten, dessa bilder ska lyfta fram de goda sidorna man ofta missar i median. Fotografierna skapas av ungdomarna som är bosatta i Botkyrka. Bilderna ställs slutligen ut på fotoutställningar där alla är välkomna för att få möjligheten att öppna ögonen för verkligheten.

Botkyrka fotoutställning

Musikvideo

Niklas Gottfridsson Jeng med Majorxpress skapar med stöd av Drömdeg en musikvideo
"LAS är den unga nykomplingen med inställningen att ta Skandinaviens musik till nya vyer! Med den första låten av många, ser vi hur LAS visar vägen för mot målet att bli långt ifrån lagom."

Musikhörnan Session

Sorraya Toure skapar ett projekt för att bilda band mellan musiker och fans. En möjlighet för publiken/fansen att få lära känna artisten och musiken på en djupare nivå, och för artisten att bli hörd på ett sätt radion inte kan förmedla. Det sker på Fanzingo i Alby den 18 mars kl.18:00. Välkommen!

Vinterkonsert på Lagret

Naomi Abedi har med hjälp av Drömdeg och musikhuset Lagret skapat en vinterkonsert på fritidsgården lagret där olika akter i form av artister och dansare ska uppträda. En hel kväll av kärlek god energi och gemenskap. En kväll för ungdomar som har samma intresse som jag. Musik och dans".

Vinterkonsert Affisch

Workshop Afrohår

Sauda Luzze arrangerar en Afrohår workshop. Normalt byter svarta kvinnor frisyrer ca 12 gånger per år, men man får sällan se oss i vårt naturliga hår. Det finns många teorier till varför, men det som mest sägs är att Afrohår är svårt att hantera, som en förklaring till varför vi manipulera och förtrycker vårt hår.


Ett stort problem är att dem flesta av oss afrosvenskar inte har kunskap om hur man tar hand om sitt eget hår i naturligt tillstånd och har dessutom svårt att hitta rätt produkter som fungerar. Vi har lärt oss om hur man behandlar europeisk hår och applicerar samma metod till vår egna hårtextur. Resultatet blir felaktigt då tekniken inte är anpassat till våra krulliga lockar. Därför är detta projekt till för att främja, utbilda men också uppmuntra kvinnor och män till att lära sig ta hand och våga ha sitt naturliga afrohår samtlocs.

Dancecamp på Riksteatern

Suntu Camara med crew arrangerar en dansdag den 14 november på Riksteatern med fyra olika workshops.

Dancecamp affisch

Foto- och konstutställning

Paulina Petersson med vän arrangerar en foto- och konstutställning med sina alster.

Kortfilm

Dilun Riad Edmon skapar en kortfilm om en äldre senil dam.

Konstutställning

Fahima Sultana Shah Mou ställer ut på Botkyrka konsthall i Tumba 12 aug-6 sep.

Naturens Element konstutställning
Sanity Affisch

Nycirkusföreställning Sanity

Maria Kuzmin och Ellen Eriksson har med stöd av Drömdeg skapat nycirkusföreställning om mig och mig själv - var går gränsen för galenskap?

På Riksteatern 17 kl.17och 18 april kl.15 & 18. Ingen avgift.

Fotoutställning Natur och människa

Sonja Sandström har fått stöd av Drömdeg för att genomföra fotoutställningen Natur och människa på Konsthallen under våren 2015. Sonja vill med bilderna inspirera boende i Botkyrka att bege sig ut i kommunens fantastiska natur och kanske bli inspirerade att fota själva.

Sonja Sandström fotoutställning

Beviljade projekt 2014

Kpop-workshop

Kpop och dans, på denna workshop så kommer man att lära sig koreografier till Kpop låtar av Jennifer Gyan. Man behöver inte gilla kpop eller ens veta vad det är, dansen är det viktigaste. Det gäller inte heller att kunna dans. Du som är 13-17 år, kom till Subtopia/Alby den 10 augusti kl. 13-17 och ha kul!

Kpop dans workshop

Maskutställning

Sara Wickholm har fått stöd av Drömdeg och har ställt ut på Tumba bibliotek,
men nu är det dags för nästa, på Botkyrka konsthall i Tumba.
Varmt välkomna alla som vill till vernisage den 5 april kl. 11-15.

Maskutställning affisch

Nycirkusföreställningen Deluxe

Deluxe är en feelgood dans- och nycirkusföreställning som handlar om den kvinnliga artisten. Kan man som hårt tränande ung kvinna leva upp till "normala" skönhetsideal? Går det att kombinera traditionell femininitet med muskler och svett?

På Riksteatern den 13-15 mars. Ingen avgift!

Deluxe affisch

Beviljad projekt 2013

Nycirkusföreställningen Mammi & Gottfrid

Nicole Reshdouni med Nadine Larsen producerar en nycirkusföreställning för alla i Botkyrka på Riksteatern.
Mammi och hennes glada matälskare till son Gottfrid bor mitt i Norrlands skogar!

Nu vill de hälsa på hos deras vänner i storstaden! Följ deras fartfyllda färd i en Nycirkus föreställning med bland annat, flygande pannkakor, jonglering, clowneri och luftakrobatik!

Det kommer att bli ett unikt underhållande och spännande äventyr som du inte vill missa!

Var: Riksteatern i Hallunda Teater 3

När: Flyttat till 2014 p g a skada 11/4 skolföreställningar 10.00-10.45 13.00-13.45 familjeföreställningar 11/4 18.00-18.45 12/4 18.00-18.45

Längd: 45 minuter.
Ingen avgift! Hjärtligt välkomna!!

Mammi & Gottfrid

Natturnering under jullovet

Alby Sporthall blir till en mötesplats för alla mellan 16 och 23 år söndag 29 december kl.20:00 - 04:00.

Ali Khalil arrangerar en fotbollsturnering med 16 lag, föreläsningar med samhällstema - antirasism och drog/narkotikaförebyggande arbete, ett CV - Labb med SSA Group samt cafeteria.

Zethson- I'm Alive

Konsertkväll 1 juli från 18:00 med Alexander Zethson och nystartade12-mannabandet public, samt förband, i Suptopias lokal Loftet.

public består av etablerade och mindre etablerade musiker i olika åldrar och med olika geografiska, kulturella och musikaliska bakgrunder.

Det är ett unikt tillfälle att höra denna blandning av musiker tillsammans. De är aktiva inom olika genrer och bosatta i Trondheim, Berlin, Oslo, Göteborg, Lund, Stockholm, Botkyrka.

Flera av dem är internationellt uppmärksammade musiker inom jazz och improvisationsmusikgenren, som inte har samarbetat tidigare. Det är också ovanligt att akustisk dansmusik framförs av ett stort band med en ung ledare, live utanför Stockholms stadsgränser. Alexanders mål har varit att skapa en inkluderande musik med rytmik och melodier som förenar personerna i ett rum. En musik som ingjuter hopp.

Folksamling

Politisk debatt i flickrummet

Plats: Hågelbyparken, Klocktornet. 15 juni-15 juli. Helg 11-16 vardagar 11-15 Beskrivning av projektet: "Politisk debatt i flickrummet" Handlar om kvinnors och flickors estetik, och hur det kan och borde ta plats i det offentliga rummet. Hur i pastellerna det vilar en uppskattning för alla kvinnors ursprung i flickans värld. Genom en kollektion i pastell visualisera de drömmar skapade i flickrummet. Ta vara på det dekorativa, söta och magiska. Och med en lekfullhet lyfta fram vikten av denna stilriktning, så som män på Bauhaus tidigare gjort med de stilar som totalt och oblygt omger oss. Och som fortfarande visar att det offentliga rummet tillhör mannen.

Politisk debatt affisch

Första steget

Gigi Chong beviljas stöd för Mangaworkshops på Parkhemsgården med start den 9 september och slut den 26 oktober.

Manga utställning

Brudar som dansar

Ellinor Sätterqvist beviljas stöd för dansföreställningen Brudar som dansar i Tullinge centrum den 9 augusti.

Public@Loftet

Alexander Zethson beviljas stöd för att arrangera en konsertkväll på Subtopia i Alby. Den består av både etablerade och mindre etablerade musiker som spelar inom olika genrer som jaxx, improvisationsmusik och nutida konstmusik.

Spelning Musikhuset Lagret

Morgan Blomqvist beviljas stöd för en kväll på Musikhuset Lagret den 26 april med blandade artister och stilar - Hip hop, rock, pop och upprockad folkmusik!

Fotbollsmaskerad i Norsborg

Sara Markos med Norsborgs änglar beviljas stöd för att arrangera SPEX - en annorlunda fotbollsturnering!

1:a pris går till det lag som klär ut sig roligast!
2:a pris går till det lag som spelar bäst fotboll.Plats: Kärsbyhallen i Norsborg, Tomtebergavägen 370
Tid: Lördag den 20 april kl. 18
Ålder: 11-16 år, 5 personer/lag, tjejer och killar. Om man ej har ett helt lag, fixar Sara in er i ett lag.

Dansföreställningen Rosa Brus

Moa Lichtenstein och Jonatan Krogh regisserar och framför, med musik av Jonas Thunberg. Föreställningens namn Rosa Brus, syftar till det ständiga informationsbrus som vi lever i. Genom föreställningens olika konstformer dans, musik, nycirkus och text, ska olika sinnen stimuleras hos åskådaren i detta brus. En inspelad text på scenen ska förstärka föreställningens budskap, om en relations orättvisor och fällor.

Föreställningen ger åskådaren en chans att fundera över jämställdhet och könsroller:

- Föreställningen handlar om jämställdhet ur bådas perspektiv – både min och Jonatans historia. Vi vill visa på hur lätt det är att fastna i stereotypa bilder, berättar Moa Lichtenstein.

Tid: Måndag den 4 mars kl. 16:00.

Plats: Labbet, S:t Botvids gymnasium i Hallunda/Cirkushallen

Spelschema 2013

Dansmässan, Nacka 25/1

Älvsjö ungdomshus 11/2

Johanskytteskolan, Stockholm 14/2

Sköndalsgården, Stockholm 17/2

Boo Folkets hus, Nacka 22/2

S: t Botvids gymnasium, Botkyrka 4/3

Vårby ungdom, Huddinge 5/3

Dans i Värmland, Karlstad 6/3

Feministisk kulturfestival, Visby 8/3

Kulturhuset, Stockholm 10/3

Dans i väst, Uddevalla 18/3

Skolscen Sydost i Ronneby, Riksteatern Blekinge 22/10

Länk till filmklipp på föreställningen Rosa Brus.länk till annan webbplats

Rosa brus affisch

Fotoutställning om cirkus av Einar Odencrats

Drömdeg cirkus

Utställningen handlar om när man sätter cirkus i ett annat sammanhang än på scen. Vad som händer när en fotograf börjar jobba tillsammans med en cirkusartist och sätter den i en annan miljö än vad den vanligtvis är presenterad i.

Den visas i Alby/Hangaren under Subcasefestivalen den13-15 februari 2013.

Petra

Petra är 22 år och hade sin första konstutställning på Botkyrka konsthall i Tumba centrum. Hon har alltid tyckt om att måla och beskriver det som ett måste i livet, men det var Petras kompis som kom med förslaget att hon borde ta steget och göra en utställning. Hon tipsade Petra om Drömdeg och om konsthallen, och Petra tog direkt kontakt med Johanna Fogel som jobbar där. Johanna kom att bli som en mentor för Petra i projektet, ”Hon har varit en jättestor hjälp och stöttat mig i att stå på mig och tro på mig själv”.

Petra använde inte någon tidsplan när hon genomförde sitt projekt och hon beskriver det som stressigt mot slutet. Hennes tips till andra som ska genomföra projekt är att börja i god tid och att hålla huvudet kallt om det dyker upp problem. Hon tycker också att det är viktigt att tro på sig själv och på att ens idé faktiskt kan bli ett jättebra projekt.

Tillslut vill hon också tipsa om att verkligen använda de pengar man fått beviljat ”Tillexempel är jag ganska snål och tänkte strunta i att köpa ramar, men nu när jag fick pengar från Drömdeg så gjorde jag det och det ser så mycket mer professionellt ut”.

Ida

Ida är 25 år och har med hjälp av pengar från Drömdeg slutfört sin första egna kortfilm. Filmen heter ”Varma mackor” och är nu inskickad till Vårrullen som är Stockholms största filmfestival för unga.

Ida har så länge hon kan minnas haft ett intresse för att skapa historier. Trots det har hon mest stått framför kameran som skådespelare under de år hon sysslat med film. ”Varma mackor” är hennes första film efter eget manus. ”Jag ville berätta en typ av berättelse jag tyckte saknades” svarar hon på frågan om vad som fick henne att ta steget från skådespelare till manusförfattare.

Mycket av arbetet har gått till att hitta skådespelare och samordna de olika personer som har varit involverade i projektet. Den praktiska planeringen av filmen, så som budgetplan och projektplan styrdes av en producent. Ida tycker själv att de delarna av ett projekt kan vara svåra men konstaterar, ”Med rätt verktyg hade jag nog kunnat göra mycket av det jobbet själv”.

Idas främsta tips till andra ungdomar som ska genomföra ett projekt är, att lita på magkänslan och våga satsa, ”Just do it”.

Niemat och Mona

Niemat från Tumba ordnade tillsammans med sin kompis Mona en välgörenhetskonsert till förmån för Somalia och den torka som spred sig i landet. De ville uppmärksamma frågan och samla in pengar till välgörenhet men samtidigt göra något kul, det fick bli en konsert.

De ville att konserten skulle innehålla både dans och musik, men också erbjuda mat och dryck till försäljning. Med hjälp av ihärdighet och mycket vilja lyckades de få maten donerad av en matbutik och både sångare och dansare att uppträdda ideellt under konserten. De fick kontakta flera lokaler för att hitta någon de kunde få låna och hittade tillslut Tumba scen som bidrog med utrustning och mycket hjälp.

För att marknadsföra konserten och locka så mycket folk som möjligt satte de upp affischer, ordnade en grupp på Facebook och berättade om konserten under ett öppet hus i skolan.

Konserten gick bra och det kom mycket publik, trots att det samma dag var både var idolfinal och en viktig fotbollsmatch i Alby. De viktigaste faktorerna till den lyckade konserten tror Niemat och Mona själva var att de hade en bra planering, ”Man måste sätta upp delmål, för varje dag/vecka eftersom det minskar stressen, och sen försöka hålla sig till det så gott det går”. De tycker också att det är bra att ha en plan B, om något skulle gå snett.

”Men det allra viktigaste”, är de båda överens om, ”är att aldrig ge upp!”.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 mars 2018
Bibliotek & kultur