Stäng meddelande

Drakfestivalen

Himmelen

Högt, högt upp på den molnbeströdda himlen syns en svart liten prick bredvid en vit lite större prick. Den svarta pricken är en drake med 2000 meter lång lina. Det är en av proffsdrakarna som Maqsood från Pakistanska föreningen flög omkring med. Om man står på Tumba Gärde bredvid konstverket av Bengt Lindström, och vindarna blåser åt norr, så kan en drake med lätthet "dansa" runt ovanför kommunalhuset.

Drakar

Vi andra som inte har så långt snöre på våra drakar nöjer oss med luftrummet över det stora fältet mellan de nybyggda husen på Munkhättevägen, äldreboendet Silverkronan och kommunalhusets stora parkeringsplats. Ett myller av människor rör sig ute på gräsmattan, de flesta med ett snöre i handen. I andra änden av snöret finns en drake som antingen flyger högt upp i luften, eller är på väg att lyfta, eller har flugit klart och nu landat på marken igen.

Alla hjälper alla med både tips och rejäl handlingskraft. Tonåringar agerar "flygramp" åt äldreboendena, mor- och farföräldrar är hejarklack åt alla 4, 5-åringar de överhuvudtaget ser och gruppboendena hjälper barnfamiljerna med intrasslade snören och besvärlig knutar. Längs med fältet finns arbetsbord med kunnigt folk från både KomTek och Studiefrämjandet som gemensamt med besökarna bygger den ena vackert dekorerade draken efter den andra. Dagens yngsta drakbyggare var Kasper, nästan 4 år, och dagens äldsta var Greta 85 år. Däremellan fanns alla åldrar representerade, varav ganska, ganska många 30-åringar… Runt de fasta parkbänkarna med bord sitter folk med picknickkorgarna i högsta hugg. De njuter av kaffe och mackor, ser ut över drakflygarfältet och lyssnar på den minglande gitarristen Mikael Vernström. Har man tur kan man till och med önska sin egen favoritlåt.

Vid halv fyra-tiden blev det prisutdelning för "Mest färggranna draken", "Roligaste draken", Mest annorlunda draken" och "Längst-i-luften-flygande draken". Även priset "Folkets val", där alla som varit åskådare under dagen fått rösta fram sin favoritdrake, delades ut.
Att priserna inspirerade besökarna märktes. Några av dem började tipsa varandra om drakbyggarlänkar på webben och andra hade böcker som förslag. Och nu har de ju en hel sommar på sig att provflyga och ett helt år att bygga den mest annorlunda eller roligaste draken till nästa års festival.

Trots en massa regnskurar och blyfärgade moln som hängde över drakflygarfältet, så var det full rulle bland både drakflygare och kaffedrickande åskådare. Och ibland, i korta stunder, tittade solen fram mellan molnen på den knallblå himlen och torkade snabbt upp det mesta av det blöta. Med andra ord: Det var svensk sommar!


- Och, säger Maqsood med ett stort, stort leende och glimten i ögat, - det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder. ​

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 augusti 2018
Bibliotek & kultur