Stäng meddelande

Brandsläckare

Om du själv kan göra en första insats med till exempel en handbrandsläckare vid en brand kan du rädda både liv och saker.

Kan du hantera en handbrandsläckare på rätt sätt har du goda möjligheter att kunna begränsa eller släcka en mindre brand.

Handbrandsläckare

Handbrandsläckare finns att köpa hos många företag eller butiker. Lättast att hitta dessa är genom att leta i till exempel gula sidorna. Sakkunniga firmor kan även ge dig service på din handbrandsläckare.

TÄNK PÅ ATT:

Kostnaden för att sanera efter en pulversläckare är mycket mindre än vad det kostar att sanera efter en brand.

Gör rätt med en handbrandsläckare

Det är inte svårt att hantera en handbrandsläckare. Botkyrka brandförsvar kan hjälpa dig att lära dig. Om du ska släcka en brand är det viktigt att du tänker på att:

  • hålla en låg ställning när du närmarf dig elden
  • släcka med svepande rörelser utom när du använder skumsläckare mot vätskebrand. då ska du rikta strålen mot en punkt och låta skummet breda ut sig över ytan
  • släcka med kontinuerligt flöde, inte genom "småskvättar"
  • närma dig elden med vinden bakifrån om det brinner det utomhus.

Du ska inte vara rädd för att försöka släcka med en handbrandsläckare om det börjar brinna. Din insats kan betyda mycket.

Vem behöver en brandsläckare?

Alla bör ha en handsläckare hemma. Ju snabbare en brand kan släckas desto mindre skador blir det. Genom att själv kunna släcka eller begränsa branden innan räddningstjänsten hinner fram har du goda förutsättningar att lyckas begränsa skadorna. Det är också bra att du har en handbrandsläckare i garaget, bilen och båten.

Det är viktigt att du har en handbrandsläckare i sommarstugan, fritidshuset eftersom den typ av hus ofta brukar ligga långt från tätbebyggelse där räddningstjänsten finns. Om du bor långt från stan kan du räkna med att brandförsvaret har en framkörningstid på 20 till 30 minuter, kanske ännu längre i vissa fall.

Olika typer av brandsläckare

Det finns flera olika typer och storlekar av handbrandsläckare. Här är en kort beskrivning av de handbrandsläckare som finns på marknaden.

Vattensläckare

Släcker brand i fibröst material (A) såsom papper, trä, tyg, m.m. Vattenbrandsläckare finns i volymerna 6 och 9 liter. ANVÄND EJ PÅ BRINNANDE OLJA ELLER ELINSTALLATIONER

Skumsläckare

Släcker brand i fibröst material (A) så som papper , trä, tyg, brandfarliga vätskor (B) bensin, lösningsmedel, olja m.m. Skumsläckare finns i volymerna 6 och 9 liter. ANVÄND EJ PÅ ELINSTALLATIONER

Pulversläckare

Släcker brand i fibröst material (A) så som papper , trä, tyg, brandfarliga vätskor (B) bensin, lösningsmedel, olja, elektriska installationer (E) samt gasbränder (C enl. EN3). Pulversläckare finns i storlekarna 1-12 kg.

Kolsyresläckare

Släcker brand i brandfarliga vätskor (B) så som bensin, lösningsmedel, olja, elektriska installationer (E) utan att bli strömförande. Kolsyresläckare finns i storlekarna 2 och 5 kg. Kolsyresläckare kan vara svåra att använda utomhus om det blåser eftersom släckmedlet är en gas som lätt blåser bort.

Var ska jag placera släckaren? Hur stor och vilken typ ska den vara?

Enligt den senaste forskningen är den överlägset bästa handbrandsläckaren för hemmabruk en pulversläckare. Vi rekommenderar att du minst skaffar en 6 kg pulversläckare, eller ännu hellre en 9 kg pulversläckare. Handbrandsläckaren ska du placera lätt tillgänglig, så att du snabbt kan få fram den om olyckan skulle vara framme.

I garaget kan du till exempel ha en skumsläckare eftersom du antagligen har en del brandfarlig vara där. Skumsläckare är det bästa alternativet för vätskebränder. Se upp så att du inte sprutar på elektrisk utrustning. Har du ett stort garage bör du välja en 9 liters skumsläckare annars räcker en 6 liters skumsläckare.

I sommarstugan eller fritidshuset kan du med fördel välja en pulversläckare. Här är det ännu viktigare att vara på säkra sidan eftersom du antagligen kommer att få vänta på räddningstjänsten en stund. Har du en 9 kg pulversläckare klarar du riktigt stora bränder.

I bilen rekommenderar vi att du har minst en 2 kg pulversläckare. Du kan ha den fastspänd i till exempel bagageutrymmet.

I båten kan du ha en 2 kg pulversläckare om det är en mindre båt. Har du en segelbåt eller större motorbåt bör du köpa en större släckare.

Behöver du handbrandsläckare för annan verksamhet kan du få mera råd av återförsäljarna angående typ av släckare, storlek och var du ska placera den.

Service

Du bör se till att göra service på din handbrandsläckare minst vart femte år om du har den i hemmet. Handbrandsläckare på företaget eller där du arbetar bör kontrolleras vartannat år.

Kontrollerna görs av sakkunniga firmor, till exempel den firma där du köpte handbrandsläckaren. Har du en handbrandsläckare som har en tryckmätare skall den alltid stå på grönt. Om den inte gör det betyder det att trycket i släckaren har försvunnit. Då måste släckaren trycksättas. Det kan eb sakkunnig firma göra. Om släckaren har stått oanvänd länge och mätaren ändå står på grönt finns det risk att trycket ändå har försvunnit. Det går alltså inte att lita på mätaren fullkomligt. Om du vet med dig att handbrandsläckaren varit oanvänd under ett antal år bör du alltså ändå kontrollera brandsläckaren.

Att fylla en brandsläckare kostar ungefär 200 kronor. Deta är inte är mycket pengar för att skaffa sig ett bra skydd mot brand.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 november 2017
Bo & bygga