Störningsinformation:
Eldningsförbud i Stockholms län
Dölj meddelande

Avläsning och flyttanmälan

Du som fastighetsägare ska läsa av din vattenmätare minst en gång om året och lämna informationen till VA-avdelningen i Botkyrka kommun. Du kan göra detta via e-tjänsten eller genom att skicka in det avläsningskort som följer med påminnelsen du får varje år.

E-tjänst

Du kan använda vår e-tjänst för att:

  • registrera vattenmätaravläsning
  • anmäla fakturaadressändring
  • anmäla ägarbyte/flytt

Om du har problem med e-tjänsten kan du maila till va@botkyrka.se.

Har du en ny fjärravläsningsbar vattenmätare?

Du som har en ny digital vattenmätare som är fjärravläsningsbar installerad behöver inte läsa av den manuellt. Kommunen tar själva in avläsningarna varje kvartal. Därför får du inte längre något avläsningskort. Information om den nya digitala vattenmätaren finns till höger på sidan.

För att se det avlästa värdet kan du gå in på e-tjänsten för avläsning och flyttning, länk finns under "Relaterade länkar".

Har du en gammal mekanisk vattenmätare?

Har du fortfarande kvar den mekaniska vattenmätaren får du avläsningskort som vanligt och du läser av den som tidigare. Du som fastighetsägare ska läsa av din vattenmätare minst en gång om året och lämna in informationen till VA-avdelningen. Du kan göra detta via e-tjänsten, länk här till höger, eller genom att skicka in det avläsningskort som följer med påminnelsen du får varje år.

När det är dags för ordinarie byte av din vattenmätare kommer du att få en ny fjärravläsningsbar modell installerad.

När fastigheten byter ägare måste du läsa av manuellt

Vid ägarbyte måste du fortfarande läsa av vattenmätaren själv och skicka in mätarställningen till VA-avdelningen. Det måste du göra oavsett vilken typ av vattenmätare du har. Ägarbyte anmäls vid tillträdesdatumet för den nya ägaren, antingen med blankett för flyttanmälan som du hittar till höger på den här sidan eller med e-tjänsten som du når via länk här till höger.

Du behöver inte ha bank-ID eller e-legitimation för att använda tjänsten.

Länk till E-tjänsten hittar du under "relaterade länkar".

För att logga in behöver du din servicekod som finns på din faktura. Bilden nedan visar var på fakturan du hittar din servicekod. Klicka på bilden för att se den större.

Bild som visar var servicekoden finns på fakturan
Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 juni 2018
Bo & bygga