Störningsinformation:
Eldtomta - vattnet är drickbart igen
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Mjukt eller hårt vatten

Det är bra att veta om vattnet är mjukt eller hårt. Det har betydelse för till exempel hur mycket disk- och tvättmedel man ska använda. Hårdheten på vattnet i Botkyrka är 4-5° dH, vi har alltså mjukt vatten.


Skala för vattnets hårdhet

°dH


0-2

Mycket mjukt

2-5

Mjukt

5-10

Medelhårt

10-20

Hårt

20-

Mycket hårt

Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner i vattnet. Ju färre joner, desto mjukare vatten. Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp på ledningsnätet. Ett hårdare vatten kan ge utfällningar i ledningsnätet och det kan ge kalkavlagringar i kärl av olika slag. Problem med kalkavlagringar i varmvattenberedare kan minska om temperaturen ställs på högst 60 grader.

Hårdheten har även betydelse vid dosering av disk- och tvättmedel. Ett mjukare vatten innebär att du behöver använda mindre disk- och tvättmedel (Se tillverkarens rekommendationer på tvättmedelspaketen för exakta uppgifter).

Vattnet i Norra Botkyrka, Tumba och Grödinge kommer från Mälaren via Norsborgs vattenverk, det är mjukt 4-5° dH.

Just nu kommer allt kommunalt kranvatten i kommunen från Norsborgs vattenverk. Det betyder att vattnet är mjukt även i Tullinge, 4-5° dH. Vanligtvis är vattnet i Tullinge medelhårt, 6-9° dH.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 oktober 2017
Bo & bygga