Mjukt eller hårt vatten

Det är bra att veta om vattnet är mjukt eller hårt. Det har betydelse för till exempel hur mycket disk- och tvättmedel man ska använda. Hårdheten på vattnet i Botkyrka är 4-5° dH, vi har alltså mjukt vatten.


Skala för vattnets hårdhet

°dH


0-2

Mycket mjukt

2-5

Mjukt

5-10

Medelhårt

10-20

Hårt

20-

Mycket hårt

Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner i vattnet. Ju färre joner, desto mjukare vatten. Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp på ledningsnätet. Ett hårdare vatten kan ge utfällningar i ledningsnätet och det kan ge kalkavlagringar i kärl av olika slag. Problem med kalkavlagringar i varmvattenberedare kan minska om temperaturen ställs på högst 60 grader.

Hårdheten har även betydelse vid dosering av disk- och tvättmedel. Ett mjukare vatten innebär att du behöver använda mindre disk- och tvättmedel (Se tillverkarens rekommendationer på tvättmedelspaketen för exakta uppgifter).

Vattnet i Norra Botkyrka, Tumba och Grödinge kommer från Mälaren via Norsborgs vattenverk, det är mjukt 4-5° dH.

Just nu kommer allt kommunalt kranvatten i kommunen från Norsborgs vattenverk. Det betyder att vattnet är mjukt även i Tullinge, 4-5° dH. Vanligtvis är vattnet i Tullinge medelhårt, 6-9° dH.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 oktober 2017
Bo & bygga